Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Dracht & bevalling

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Dracht & bevalling

Voor de geboorte:
- Vaccineer (katten- en niesziekte) de moederpoes vóór de dekking zodat zij een goede bescherming tegen niesziekte en kattenziekte aan de kittens kan doorgeven. Deze bescherming geeft de moederpoes namelijk tijdens de dracht en via de moedermelk door aan de kittens. De vaccinatie mag niet in de eerste helft van de dracht worden gegeven.
- In de 2e helft van de dracht is de groei van de ongeboren kittens het grootst. De poes heeft dan behoefte aan hoogwaardig voer. Daarom is het verstandig om vanaf de 4e-5e week van de dracht kittenvoer aan de drachtige poes te geven. De overschakeling van het normale- naar dit energierijke voer dient geleidelijk te gebeuren om diarree klachten te voorkomen. Trek ongeveer 1 week uit voor deze omschakeling. Ook als de kittens geboren zijn, kan de poes als zij veel melk moet produceren, kittenvoer krijgen. De kittens kunnen er ook van mee eten.
- Het kittenvoer kan onbeperkt gegeven worden. Dat wil zeggen dat er de hele dag voer voor de poes moet staan.
- Maak een werpkist/doos, zet deze op een afgeschutte, rustige plaats.
- Een poes is gemiddeld 64 dagen drachtig
- Wilt u weten hoeveel kittens er te verwachten zijn, dan is er een mogelijkheid om vanaf week 6 van de dracht een röntgenfoto te maken. Een echo om te kijken óf een dier drachtig is (maar niet voor de hoeveelheid kittens) kan eerder gemaakt worden, namelijk vanaf 5 weken.
Het kan geruststellend zijn om te weten hoeveel kittens je kan verwachten tijdens de bevalling.

Tijdens de geboorte:
- Een poes mag niet uren achter elkaar blijven persen zonder dat er een kitten geboren wordt. Neem na 2-3 uur persen contact met ons op voor advies.
- Tussen de geboorte van de kittens mag best een paar uur zitten, zolang de moeder maar rustig is en niet continue ligt te persen.
- Als de moederpoes de vruchtvliezen niet weglikt van de kop van het kitten, maak dan met een doekje (bijv. washandje) de kop vrij, het bekje schoon van slijm, maak hiervoor het bekje open.
- Als moederpoes het kitten niet drooglikt: droog het kitten af.
- Als het kitten geboren is en de navelstreng zit er nog aan:
navelstreng op 2 cm van de buik afbinden met bijv. garen, knip daarna de rest van de navelstreng en de nageboorte weg.

Na de geboorte:
- Controleer of de kittens drinken en of ze in de komende dagen groeien, d.m.v. wegen, houdt de gewichten dagelijks bij. Indien ze niet voldoende binnen krijgen en ze groeien niet goed, is het aan te raden te gaan bijvoeren met kittenmelk. Neem in deze situatie contact met ons op.
Kittens moeten de eerste weken 10-15 gram per dag groeien.
- Na 4 weken kun je de kittens gaan bijvoeren, met blikvoer dun gemaakt of gewelde brokken.
- Ontworm de kittens en de moederpoes op 4-6-8 weken, daarna iedere twee maanden tot een half jaar leeftijd, en daarna 3-4x per jaar.
- Laat de kittens op een leeftijd van 9 en 12 weken vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte.