Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Bloeddrukmeting

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de nieren, door een te hard werkende schildklier of in zeldzame gevallen een bijniertumor. Het kan ook zijn dat er geen oorzaak voor de te hoge bloeddruk te vinden is.

De bloeddruk van uw kat meten we bij voorkeur met u erbij, omdat een dier dan over het algemeen wat rustiger blijft en de bloeddruk niet onnodig stijgt. De bloeddruk wordt gemeten met een zogenaamd Doppler apparaat. We scheren een klein stukje van de vacht van de pols weg, zodat we met de Doppler een bloedvat kunnen lokaliseren. Vervolgens krijgt uw huisdier een manchet om de voorpoot, die opgepompt wordt. Op deze manier kunnen we de bovendruk meten. De onderdruk kunnen we met deze methode niet bepalen, maar deze is ook niet zo van belang bij huisdieren.

Een normale gemiddelde waarde van de bloeddruk  is 120-140 mmHg. Als de bovendruk te hoog is, boven 170-180 mmHg op tafel gemeten, dan gaan we op zoek naar een eventuele oorzaak van de hoge bloeddruk. Hiervoor is vaak aanvullend bloedonderzoek en/of een echo nodig.