Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Gebit

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Gebit

Elk dier gebruikt zijn gebit om mee te eten. Het gebit van de kat is bij uitstek geschikt om prooien te vangen en vlees te kauwen. Net als mensen wisselen jonge dieren van een melkgebit naar een volwassen gebit. Bij katten gebeurt dit vanaf ongeveer 12 weken leeftijd. Als ze ongeveer een half jaar oud zijn, hebben ze alle gebitselementen gewisseld. Soms is de stand van de elementen afwijkend. Dit wordt vooral gezien bij dieren met een korte schedel, zoals Persen. Deze dieren hebben ook vaak een onderbeet, oftewel de onderste snijtanden sluiten voor de bovenste snijtanden langs.

Melkgebit kat:
26 elementen: boven 6 snijtanden, 2 hoektanden, 6 kiezen / onder: 6 snijtanden, 2 hoektanden, 4 kiezen.        

Blijvend gebit:
30 elementen: boven 6 snijtanden, 2 hoektanden, 8 kiezen / onder: 6 snijtanden, 2 hoektanden, 6 kiezen.

 

Bijna alle dieren ontwikkelen gedurende hun leven wel een keer problemen aan het gebit. Als uw dier regelmatig bij de dierenarts komt voor gezondheidscontrole, zullen deze problemen in een vroeg stadium worden ontdekt. De dierenarts voert namelijk altijd een bekinspectie uit tijdens deze controle, waarbij controle van het gebit een belangrijk onderdeel is. Andere mogelijkheden voor het opmerken van een probleem aan het gebit zijn wanneer uw kat:

  • niet meer wil eten
  • zichtbaar moeite of pijn heeft bij het eten
  • uit de bek stinkt
  • thuis afwijkingen in de bek laat zien, zoals een afgebroken tand, tandsteen, bulten in de bek, bloed uit de bek of losse tanden 

Ook dan is het raadzaam om alsnog naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

Heeft in interesse in een gezondheidscontrole waarbij we het gebitje uitgebreid bekijken, neem dan gerust contact met ons op?