Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Ontvlooien

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?

Wanneer uw kat zich regelmatig begint te krabben en u kleine korreltjes (vlooienpoep) in de vacht vindt, dan heeft hij of zij mogelijk last van vlooien. Uw kat ontvlooien voorkomt veel ongemak en gezondheidsproblemen.

Het is eenvoudig om uw kat preventief te ontvlooien. We vertellen u graag meer over het hoe en waarom. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Het team van Evi dierenartsen staat voor u klaar!

Waarom uw kat ontvlooien?

Vlooien zorgen voor jeuk en uw kat gaat veelvuldig krabben. Naast het feit dat de jeuk voor veel ongemak zorgt, kan het ook haaruitval, kaalheid, korstjes en huidontstekingen als gevolg hebben.

Omdat vlooien bloed zuigen kan dit - zeker bij kittens - tot bloedarmoede leiden. Een vlooienbesmetting is dan al snel levensbedreigend. Wanneer jonge dieren veelvuldig gebeten worden door vlooien dan kan dit op latere leeftijd bovendien een vlooienallergie opleveren. De beet van een enkele vlo is dan al voldoende voor een ongekende jeuk en alle gevolgen van dien.

Vlooien kunnen katten bovendien besmetten met de bacterie van de kattenkrabziekte. Deze is niet alleen besmettelijk voor katten, maar ook voor u. De kattenkrabziekte zorgt voor serieuze gezondheidsrisico’s.

Wist u dat vlooien de lintworm kunnen overdragen? Vergeet daarom uw kat ook niet te ontwormen!

Voorkomen is beter dan genezen. Preventief uw kat ontvlooien voorkomt veel ellende.

Hoe kunt u uw kat ontvlooien?

Er is een keur aan producten verkrijgbaar om uw kat te ontvlooien. Sommige producten pakken enkel de vlooien aan, andere producten zijn ook werkzaam tegen bijvoorbeeld teken, luizen en/of mijten. Veel van deze producten zijn in de vorm van een pipet. Deze pipetten bevatten en vloeistofje die u op de huid in de nek toedient.

Er zijn helaas veel middelen in omloop die onvoldoende werken. Voor veel van deze, vaak vrij verkrijgbare, producten is inmiddels resistentie opgebouwd. De producten die verkrijgbaar zijn in onze praktijken zijn bewezen effectief.

Het team van Evi dierenartsen adviseert u graag over welk product u het beste kunt gebruiken om uw kat te ontvlooien. Afhankelijk van onder meer het gewicht en de leeftijd van uw kat maken wij samen met u een keuze. Neem contact op met de praktijk en u kunt het product vaak nog dezelfde dag op komen ophalen.

Vlooien op uw kat gezien? Behandel de omgeving!

Het klimaat thuis is tegenwoordig vrij gelijkmatig. Een stabiele 20 graden in huis is het perfecte klimaat voor de vlo. Vlooien zijn daarom allang niet meer seizoensgebonden.

Slechts 5% van de vlooienpopulatie is een volwassen vlo en 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving. Vlooien leggen gemiddeld zo’n 50 eitjes per dag. Wanneer u eenmaal vlooien in huis heeft, is het lastig om van ze af te komen.

Bovendien bevindt vaak slechts 5% van de vlooien op uw kat. De rest bevindt zich in uw huis. Uw kat preventief ontvlooien is de beste manier om een ware infestatie te voorkomen. Ziet u toch vlooien op uw kat? Behandel dan niet alleen uw kat, maar ook de omgeving. Anders blijft u kat zichzelf herbesmetten. In onze praktijk is er een goedwerkende omgevingsspray verkrijgbaar.

Een leven lang gezond met het Dier en Zorg Plan

Door uw kat preventieve zorg te bieden kunt u voorkomen dat uw huisdier ziek wordt. U beschermt uw dier tegen besmettelijke ziekten en houdt parasieten buiten de deur. Het Dier en Zorg Plan is een abonnement bij Evi dierenartsen. U betaalt een vast bedrag per maand en bespaart zo jaarlijks op uw vaste dierenartskosten. Onder andere vaccinaties, gezondheidscontroles en behandelingen tegen wormen, teken en vlooien vallen onder het Dier en Zorg Plan.

Gaat u ook voor een leven lang gezond?