Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Artrose

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Artrose

Katten zijn van nature atleten, maar op termijn kan hun actieve manier van leven z’n tol gaan eisen. Dat kan betekenen dat een kat kan gaan lijden aan ongemakken en pijntjes aan de gewrichten. Gewrichtsaandoeningen komen veel voor bij katten, ongeveer een op de drie katten heeft hier last van. Van alle katten ouder dan 12 jaar lijdt zelfs 90% aan een gewrichtsaandoening. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose kan in één of meerdere gewrichten optreden. In het geval van (osteo)artrose ontstaan de problemen door overmatige slijtage of beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen dient in het gewricht vooral als een soort stootkussen, waardoor het onderliggende bot rondom het gewricht wordt beschermd. Door beschadiging van het kraakbeen verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast. In plaats van het kraakbeen vormen zich botwoekeringen rond het gewricht. Dit proces gaat gepaard met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn. Het gewricht wordt dikker, minder goed beweeglijk en de spieren erom heen verslappen door het verminderde gebruik. De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk erger. Bij de kat komt artrose het meest voor in het ellebooggewricht. Daarnaast kan artrose ook in de heupen, knieën en de rug ontstaan.

Herkennen van gewrichtsproblemen

Omdat katten relatief klein en erg lenig zijn, kunnen ze de problemen die veroorzaakt worden door gewrichtsproblemen gemakkelijk verbloemen. In tegenstelling tot honden, lopen katten met gewrichtsproblemen meestal niet mank. Wel vertonen katten met gewrichtsproblemen vaak subtiele en kleine veranderingen in hun gedrag en houding zoals:

  • zich afzonderen van de omgeving
  • minder actief dan vroeger; langer slapen/minder spelen
  • minder vaak/minder hoog springen
  • een afkeer van traplopen
  • zich minder goed kunnen wassen
  • minder eten; de voerbak staat op een afgelegen/moeilijk te bereiken plaats
  • wil niet meer opgepakt of aangehaald worden
  • onzindelijkheid; de kattenbak net niet halen of pijn bij het klimmen in de kattenbak

Behandelen van gewrichtsproblemen

Een gewricht met artrose wordt helaas nooit meer een normaal gewricht. De veranderingen aan het bot die zijn ontstaan, zijn blijvend. De veranderingen aan de andere delen van het gewricht kunnen nog wel omkeren. Het doel van de behandeling is de functie van het gewricht zoveel en zolang mogelijk te behouden.

Voeding

In de eerste plaats is het van groot belang dat uw kat geen overgewicht heeft. Vraag indien nodig de dierenartsen en assistentes om u te helpen met een afvalprogramma voor uw kat.
Daarnaast zijn er voedingssupplementen die voedingsstoffen voor het gewrichtskraakbeen en omega-3 vetzuren bevatten en ondersteunend werken. U kunt ook een speciaal voer geven. De dierenartsen en assistentes kunnen u meer over de voeding (Mobility support, J/D) en voedingssupplementen (Seraquin® of DOILS®) vertellen.

Medicijnen

Pijnstillers doorbreken de vicieuze cirkel. Pijn = stilstaan = achteruitgaan. Betere beweging en belasting van het gewricht is o.a. goed voor het gewrichtskraakbeen. Deze medicijnen werken ook ontstekingsremmend in het gewrichtskapsel, waardoor de gewrichtsvloeistof die het kraakbeen “voedt” van betere kwaliteit wordt. Een voorbeeld is Metacam. Omdat dergelijke medicatie bij langdurig gebruik belastend kan zijn voor de nieren, is het aan te raden om vooraf de nierfunctie van uw kat te laten onderzoeken.

Wat kunt u in de toekomst verwachten?

Uw kat kan ondanks alles af en toe een terugval vertonen. Dan zou het kunnen dat de medicatie iets aangepast moet worden. Het is verstandig om elk half jaar uw kat te laten controleren i.v.m. het beoordelen van de gewrichten, de voedingstoestand, het evalueren van de medicatie en eventuele bijwerkingen.