Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Wormen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Wormen

Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende wormen bij honden. U kunt hier lezen hoe uw huisdier besmet kan raken met deze parasieten. Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Spoelworm

De spoelworm is de meest voorkomende worm bij hond en kat. Pups en kittens kunnen al in de baarmoeder besmet raken, en besmetting vindt ook vaak plaats via de moedermelk. Eitjes van de spoelworm liggen verder op de vreemdste plaatsen en blijven kleven aan schoenen of pootjes. Als uw hond of kat deze eitjes binnenkrijgt – bijvoorbeeld wanneer hij zich wast -, komen de eitjes ongemerkt het maagdarmkanaal binnen. Ook het eten van geïnfecteerde prooidieren veroorzaakt besmetting.

Mensen kunnen ook besmet raken met de spoelworm.

Lintworm

Besmetting met de lintworm vindt plaats wanneer uw huisdier geïnfecteerde vlooien oplikt of geïnfecteerde prooidieren (zoals vogels of muizen) opeet.

De vossenlintworm kan ook bij de mens ernstige problemen veroorzaken.

Haakworm

De haakworm komt vooral voor in Zuid-Europa, maar kan ook in Nederland worden aangetroffen. Deze worm dringt via de huid of de slijmvliezen naar binnen om dan via de bloedbaan de darm te bereiken. Besmetting is mogelijk via de moedermelk of door contact met besmette uitwerpselen.

Haakwormen kunnen ook het menselijk lichaam binnendringen, maar dit gebeurt zelden.

Hartwormen

Middels een filmpje, maken we u bewust van de risico's van hartwormen bij honden.