Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Tandenpoetsen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Maar liefst 80% van de honden vertoont vanaf het tweede levensjaar problemen met het gebit. Gebitsproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond. Wilt u het gebit zo gezond mogelijk houden? Start dan met het poetsen van de tanden van uw hond.

En hoe eerder u begint, hoe meer profijt uw hond ervan zal hebben. Begin daarom op jonge leeftijd al met het laten wennen aan het tandenpoetsen. Op deze pagina vertellen wij u meer over de verschillende stappen om het tandenpoetsen aan te leren, hoe u de tanden poetst en welke producten u daarbij dient te gebruiken. Aan het eind vindt u bovendien een instructievideo.

Heeft u vragen over het gebit van uw hond of de verzorging ervan? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Tandenpoetsen bij uw hond aanleren in 5 stappen

 1. Wrijf met uw vinger onder de wang van uw hond ter gewenning. Zo raken ze bekend met de aanraking op die specifieke plek.
   
 2. Laat vervolgens uw hond wennen aan de smaak van tandpasta door een klein beetje tandpasta op uw vinger te doen. Gebruik tandpasta voor dieren, humane tandpasta is namelijk gevaarlijk voor dieren. De tandpasta helpt vooral om het tandenpoetsen beter te accepteren, het heeft namelijk een lekkere smaak. Sommige tandpasta’s bevatten enzymen die bacteriegroei kunnen remmen. De juiste tandpasta is bij ons in de praktijk verkrijgbaar.
   
 3. Ga langzaam met uw vinger langs de tanden alsof u deze poetst. Gebruik eventueel een vochtig gaasje om uw wijsvinger of een zachte vingertandenborstel. De zachte tandenborstel is bij ons verkrijgbaar.
   
 4. Als uw hond aan deze handelingen gewend is kunt u de hoektanden poetsen met een tandenborstel die geschikt is voor uw hond. Wij adviseren u graag over de juiste keuze.
   
 5. Poets daarna de voortanden en de kiezen.

Het opbouwen hoeft niet binnen een week gedaan te zijn. Geduld en rust zijn hier belangrijk. Ga pas naar een volgende stap wanneer uw hond de vorige stap helemaal accepteert.

Zo poetst u de tanden van uw hond

Voor het poetsen houdt u uw hond losjes aan de bovenzijde van de kop vast. Trek vervolgens de bovenlip omhoog, zodat u de tanden en het tandvlees kunt zien.

Poets met korte, cirkelvormige bewegingen de buitenkant van de tanden. Vergeet niet om ook het kauwoppervlak en de binnenzijde van de tanden te poetsen. Denk ook aan de achterste kiezen. Deze zijn lastig zichtbaar en zullen op gevoel moeten worden gepoetst. Leg eventueel uw wijsvinger op de tandenborstel, zodat u niet uitschiet.

Meer tips voor een gezond gebit van uw hond

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole controleren we ook altijd het gebit. Om vroegtijdig mogelijk gebitsproblemen te signaleren adviseren we om ook een halfjaarlijkse controle in te plannen. Dit is zeker bij jonge hondenin het eerste jaar erg fijn. Na de eerste vaccinaties zien we ze vaak pas weer op 1-jarige leeftijd, maar tussen de vaccinaties en de eerste verjaardag gebeurt er nog erg veel met het gebit. Tijdens een afspraak op 6 maanden kunnen we onder andere beoordelen of het gebit netjes sluit en of alle tanden mooi zijn gewisseld.

Wist u dat u met ons Dier en Zorg Plan jaarlijks twee gezondheidscontroles en een onbeperkt aantal gebitscontroles kunt inplannen?

Poetsen blijft de beste manier om het gebit schoon te houden, maar de juiste voeding is een belangrijke aanvulling. Er is speciale voeding waarbij de brokken een aangepaste vorm, structuur en samenstelling hebben om te helpen de tanden te reinigen en de vorming van tandsteen tegen te gaan. Deze voeding is bij ons op de praktijk te verkrijgen.

Kauwstrips voor honden kunnen ook helpen het gebit schoon te houden. De structuur van de strips heeft de werking van een mechanische reiniging van het tandoppervlak. Het is, net als de speciale voeding, geen volwaardige vervanging voor het tandenpoetsen. Door goed te poetsen reinigt u namelijk ook onder de tandvleesrand en dit is juist het gebied waar plak en bacteriën zich kunnen ophopen. Voeding of snacks komen helaas niet onder de tandvleesrand.

In de praktijk hebben we voor honden heerlijke kauwsticks van Pro Plan verkrijgbaar.

De speciale voeding of sticks  zijn echter geen volwaardige vervanging voor het tandenpoetsen. Door goed te poetsen reinigt u namelijk ook onder de tandvleesrand en dit is juist het gebied waar plak en bacteriën zich kunnen ophopen. Voeding of snacks komen helaas niet onder de tandvleesrand.

Instructievideo

Deze instructievideo van Virbac laat u zien hoe het tandenpoetsen in zijn werk gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=uYrXKQpz5w8

Heeft u vragen over het tandenpoetsen?

Wij helpen u graag! We kunnen u voorzien van een goed advies met betrekking tot de juiste producten en voeding. Maakt u gebruik van het Dier en Zorg Plan? Dan kunt u altijd een gratis gebitscheck bij een van de assistenten inplannen.

Contact opnemen Dier en Zorg Plan