Home > Onze zorg > Titeren

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Titeren

'Titeren' wordt steeds gebruikelijk, het is een goede manier om te zien of uw huisdier nog voldoende is beschermd na de eerdere vaccinatie(s). Zo hoeven we niet onnodig opnieuw te vaccineren mocht er nog voldoende bescherming aanwezig zijn.

Online titer afspraak maken

Wat is titeren?

Met vaccineren/enten bouwt een dier afweer op tegen verschillende ziektes. De reactie op de vaccinatie kunnen we meten aan de hand van antilichamen in het bloed. De hoeveelheid antilichamen (dit is de TITERhoogte) mag niet onder een bepaald aantal komen, omdat dan de bescherming tegen de besmettelijke ziekte afneemt. De titerbepaling wijst uit of de bescherming nog goed genoeg is.

De vaccinatie (de grote cocktail) die eens per 3 jaar geven wordt blijkt bij sommige dieren veel langer dan 3 jaar bescherming te bieden. Titeren biedt dan uitkomst.

Voor- en nadelen van titeren

Voordelen:

  •  Vaccineren op maat is mogelijk
  •  Wanneer de bescherming voldoende is zijn er minder (onnodige) vaccinaties nodig
  •  Controle van de immuniteit opbouw na vaccineren

Nadelen:

  • Titerbepaling alleen mogelijk voor Parvovirus, Distempervirus en HCC-virus.
  • Vaccineren tegen Leptospirose en Kennelhoest is nog steeds jaarlijks noodzakelijk.
  • Net als een vaccinatie is ook een titerbepaling niet 100% betrouwbaar. Het is dus mogelijk dat de titerbepaling goed is, maar dat uw huisdier toch niet volledig beschermd is. We noemen dit een vals positieve uitslag.

Hoe gaat titeren in zijn werk?

Iedere hond moet ieder jaar tegen Leptospirose worden gevaccineerd en eventueel tegen kennelhoest. In samenspraak met u kunnen we kijken naar de opties van titeren. Een aantal weken na het enten van de 'grote' cocktail kunnen we voor Parvovirus, Distempervirus en HCC voor het eerst een titerbepaling doen. Een positieve titer betekent dat uw hond goed beschermd is, afhankelijk van de uitslag kan de bescherming oplopen tot meer dan drie jaar. We zien u wel graag een jaar later terug voor de jaarlijkse gezondheidscontrole, vaccinatie voor leptospirose en evt. kennelhoest en rabiës. Een lage/negatieve titer betekent dat er verstandig aan doen dit jaar wel de 'grote' cocktail te geven, dat biedt vermoedelijk weer voor (meer dan?!) 3 jaar bescherming.

Heeft u nog vragen aangaande titerbepalingen? Stel ons gerust u vragen.