Home > Onze zorg > Stervensbegeleiding

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Euthanasie (in laten slapen)

Misschien is dit wel de moeilijkste beslissing die u voor uw huidsier moet maken. En het is lastig om hier als eigenaar objectief naar te kijken. Wanneer is het beter om uw hond, kat, konijn of cavia in te laten slapen?

Wanneer laat ik mijn hond of kat inslapen?

Het is voor u misschien lastig om in te schatten of uw huisdier nog een goed leven heeft of dat het beter is om hem/haar te laten inslapen. Evi dierenartsen helpt u met het het bespreken hiervan. Wij zullen uw huisdier onderzoeken, zodat u op basis van de diagnose en prognose een beslissing kunt nemen.

Redenen voor het laten inslapen van een dier?

Niet alleen gezondheid kan een reden zijn om uit eindelijk een dier te laten inslapen. Sommige dieren kunnen agressief gedrag vertonen, de 'weg kwijt zijn' of in huis plassen of poepen. Onze dierenartsen samen met u de opties, soms is er meer mogelijk dan u denkt. Helaas is het soms toch beter om afscheid te nemen.

Inslapen/euthanasie, hoe gaat het in zijn werk?

Het laten inslapen van een huisdier kan op de kliniek, maar Evi dierenartsen kan uw huisdier ook thuis laten inslapen. Samen met u bekijken we hiervoor de mogelijkheden. Het kan bijdragen aan het verwerkingsproces door de euthanasie bij te wonen, maar iedereen maakt hierin zijn eigen keuze en dat respecteren we.

We brengen u huisdier met behulp van een injectie rustig in slaap. Een tweede injectie brengt hem of haar dieper in slaap, tot uiteindelijk de ademhaling stopt en het hartje stopt met kloppen.

Nadat uw hond of kat is overleden/ingeslapen?

Wanneer uw dier is ingeslapen kan u gerust alleen nog even afscheid nemen.
Er zijn verschillende opties om te doen met uw dier als het is overleden:

1. Crematie: collectief of alleen
2. Begraven: in (uw) achtertuin of dierenbegraafplaat
3. Destructie

Wij bespreken voorafgaande aan de euthanasie met u de opties. Afhankelijk van de keuze blijft uw huisdier na de euthanasie bij ons of neemt u hem of haar misschien liever mee naar huis.

Zijn u vragen over euthanasie hiermee niet beantwoordt? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail . Evi dierenartsen helpt u verder met deze lastige vragen.