Home > Onze zorg > Laparoscopische Sterilisatie > Gezondheidsvoordelen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Gezondheidsvoordelen (laparoscopische) sterilisatie

Hieronder vindt u de antwoorden met betrekking tot uw vragen ‘sterilisatie teef’: waarom, wanneer, welke methode en hoe gaat het in zijn werk? Voor de kosten van een sterilisatie, die ook door middel van een kijkoperatie kan worden uitgevoerd, verwijzen wij u naar onze tarievenlijst.

Waarom sterilisatie?

Het voorkomen van loopsheid van de teef en daarmee de mogelijkheid om te worden gedekt, is voor de meeste eigenaren de belangrijkste reden om een teef te laten steriliseren. Met betrekking tot de gezondheid van de teef zijn er echter ook goede redenen om deze ingreep te laten uitvoeren. De volgende aandoeningen worden door deze ingreep sterk verminderd:

  • De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren
  • Suikerziekte
  • Baarmoederontsteking

Als nadelen van de ingreep zijn te noemen: narcose-risico, kosten en urine-incontinentie.
Incontinentie van de urine komt na deze ingreep slechts zelden (3-5%) voor, met name bij sommige grote hondenrassen (>20kg), zoals bijvoorbeeld Boxers.

Ons advies: steriliseren heeft de voorkeur boven niet steriliseren.
De ingreep is beter voor de gezondheid van uw teef!

Wat gebeurt er tijdens een sterilisatie?

De sterilisatie van uw teef is bij evi dierenartsen een dagopname. Uw teef wordt ‘s morgens gebracht (nuchter) en mag na het uitslapen van de ingreep weer naar huis. Dit is meestal in de loop van de middag. Op de volgende pagina staat stapsgewijs beschreven, hoe de ingreep in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

* Eigenlijk is sterilisatie niet de juiste benaming. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgebonden en worden de eierstokken niet verwijderd. Echter, bij honden worden de eierstokken wel verwijderd en dit wordt officieel castratie genoemd. Toch wordt in de volksmond vrijwel altijd van sterilisatie van een teef gesproken en dat zullen wij hier voor alle duidelijkheid ook doen.

Voor het maken van een afspraak en voor eventuele vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht bent u van harte welkom (telefonisch) contact met ons op te nemen.

Wat u misschien meer wilt weten: