Home > Onze zorg > Diagnostiek > Scopie Onderzoek

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Scopie Onderzoek

Kelen, neuzen en oren (KNO) zijn vaak lastig goed te onderzoeken. Vooral wat er zich diep in een keel of neus afspeelt kun je aan de buitenkant niet zien. Daarom kan het in sommige gevallen nodig zijn om met een dun buisje, met daarin een camera, de neus, keel of de gehoorgang in te gaan. Er kan bijvoorbeeld een grasspriet uit de neus of sommige vreemde voorwerpen uit de maag gehaald worden. Met ditzelfde apparaat is het mogelijk om biopten te nemen van diktes of afwijkingen in het slijmvlies. Het nemen van een biopt is het wegnemen van een stukje weefsel voor verder onderzoek.

Wat is een biopt?

Als uw huisdier een dikte in of onder de huid heeft, kan de dierenarts aan de buitenkant niet zien of het kwaadaardig of goedaardig is. Vaak neemt de dierenarts met een naaldje een biopt en zuigt op deze manier enkele cellen uit de dikte. De cellen worden uitgesmeerd op een microscoopglaasje. Deze glaasjes worden opgestuurd naar een speciaal laboratorium. In het laboratorium worden deze cellen gekleurd en vervolgens door een specialsist bekeken. Zo kunnen we erachter komen welke type cellen er in de dikte zitten. Dit kan van belang zijn voor de verdere behandeling van uw huisdier.

Maar ook als de dierenarts een dikte van bijvoorbeeld de huid heeft verwijderd, kan het vaak nuttige informatie geven als deze dikte door het laboratorium onderzocht wordt. Het geeft namelijk informatie over het type weefsel en of de dikte volledig is verwijderd. Dit kan van belang zijn voor een eventuele nabehandeling van uw huisdier.