Home > Onze zorg > Diagnostiek > (Dracht)echografie

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Echografie

Echografisch onderzoek helpt ons als we, na het lichamelijk onderzoek bij uw huisdier, meer informatie nodig hebben over de inwendige organen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan problemen als blijvende buikpijn, hartproblemen of natuurlijk om zwangerschap bij uw dier te bekijken.

Wat is echografisch onderzoek?

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze kunnen we niet horen of zien. Ze zijn ook niet schadelijk voor uw huisdier. De echokop stoot geluidsgolven uit en deze worden daarna door het lichaam op verschillende manieren teruggekaatst. Zo ontstaan echobeelden. Deze echobeelden zien we in grijstinten op het computerscherm. Vocht zoals urine is zwart en lucht, bijvoorbeeld in de longen, is wit. Daartussen bestaan veel kleuren grijs. Op deze manier kunnen we de organen zoals bijvoorbeeld de nieren of de lever bekijken en beoordelen. Bij gevonden afwijkingen in het lichamelijk onderzoek kunnen we samen met u besluiten tot het laten maken van een echo, dit doen wij gewoon zelf. U hoeft niet te worden doorgestuurd.

Drachtecho

Als uw teef of poes ongeveer 30 dagen drachtig is, kan er een echo worden gemaakt van de buik. Dan zijn de pups en kittens groot genoeg om ze mooi in beeld te krijgen en de kloppende hartjes te zien. Vaak bewegen de beestjes ook flink, erg leuk! Het is vaak lastig om met behulp van een echo precies vast te stellen hoeveel pups of kittens er in de baarmoeder zitten. Als u het aantal precies wilt weten is het verstandiger om later in de dracht, als de botjes verkalkt zijn, een röntgenfoto te laten maken.