Home > Onze zorg > Bloeddrukmeting

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Bloeddrukmeting

Ook honden en katten kunnen een te hoge bloeddruk ontwikkelen. Vooral bij oudere katten komt het regelmatig voor. Een te hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de nieren, door een te hard werkende schildklier of in zeldzame gevallen een bijniertumor. Het kan ook zijn dat er geen oorzaak voor de te hoge bloeddruk te vinden is.

Niet elke dierenkliniek is in staat dit onderzoek uit te voeren, bij ons kunt u direct een afspraak maken. Het is namelijk een spoedgeval!

 

 

Dieren met een te hoge bloeddruk kunnen plots blind worden, door het ontstaan van een bloeding achter het netvlies. Ook kan er een bloeding optreden in de hersenen, waardoor er neurologische verschijnselen ontstaan. De kat kan dan plots als een dronkenman gaan lopen, een scheve kopstand hebben of het kan lijken alsof de kat dement geworden is.  Ook andere organen, zoals de nieren en het hart hebben te lijden onder een hoge bloeddruk. Doordat het hart tegen een hogere druk op moet pompen gaat de hartspier verdikken, waardoor de klepjes in het hart niet meer goed kunnen sluiten. Als de te hoge bloeddruk te lang blijft bestaan kan het lijden tot hartfalen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De bloeddruk van uw huisdier meten we bij voorkeur met u erbij, omdat een dier dan over het algemeen wat rustiger blijft en de bloeddruk niet onnodig stijgt. De bloeddruk wordt gemeten met een zogenaamd Doppler apparaat. We scheren een klein stukje van de vacht van de pols weg, zodat we met de Doppler een bloedvat kunnen lokaliseren. Vervolgens krijgt uw huisdier een manchet om de voorpoot, die opgepompt wordt. Op deze manier kunnen we de bovendruk meten. De onderdruk kunnen we met deze methode niet bepalen, maar deze is ook niet zo van belang bij huisdieren.
Een normale gemiddelde waarde van de bloeddruk  is 120 tot 140 mmHg. Als de bovendruk te hoog is, boven 170-180 mmHg op tafel gemeten, dan gaan we op zoek naar een eventuele oorzaak van de hoge bloeddruk.