Home > Nieuws > Kat naar de dierenarts

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Kat naar de dierenarts

Daar sta je dan. Je hebt een afspraak gemaakt om met je kat naar de dierenarts te gaan, maar hij is weg / wil niet in het reismandje / brult de hele boel bij elkaar. Doorhalen wat niet van toepassing is!

Er zijn maar weinig katten die het leuk vinden om meegenomen te worden naar de dierenarts. Tijd voor tips om het minder erg te maken.

Thuis

  • Zorg dat het reismandje ruim van te voren in de kamer staat, zodat het als het ware deel van het meubilair wordt. Hebt u een kitten? Wen uw kitten dan aan het mandje, daar heeft u zijn leven lang profijt van. Socialiseren (op een mandje in dit geval) van honden vinden we normaal, maar bij katten kan het net zo goed.
  • Leg een kleedje dat naar u of uw kat ruikt, in de reismand. Het fijnst is een kleedje dat eerst even langs de wangen van uw kat is gewreven, zodat het zijn geur aanneemt. Eventueel spuit u ook wat Feliway in de mand, tenminste 30 minuten voordat uw kat er in moet. Neem voor de terugweg een schoon kleedje mee, voor het geval er op de heenweg een “ongelukje” is gebeurd.
  • Zorg voor een stevige reismand, die van voor én van boven opengemaakt kan worden. Liefst één waar de bovenkant van af gehaald kan worden.
  • Als u met de kat weg wilt en hij gaat niet vanzelf in zijn reismand, laat hem er dan rustig van bovenaf in zakken. Gaat hij echt veel tegenspartelen, wikkel hem dan in een dikke handdoek (van te voren bespoten met Feliway of langs zijn wangen gewreven) en laat hem dan met handdoek en al rustig in de mand zakken.

Onderweg

  • Reis nooit met je kat los in de auto!
  • Als je de mand draagt, houdt hem dan zo stil mogelijk.
  • Zet de reismand stevig in de auto, zodat hij niet verschuift. Dus op de stoel met de autogordel vast of stevig op de grand en dan klem gezet. Vermijd onderweg harde muziek, praat rustig met de kat. Hoe rustiger u zelf bent, des te fijner is het voor uw kat. Soms vindt de kat het fijn als er een handdoek over de mand ligt. Rij voorzichtig, probeer bruusk remmen te voorkomen en neem de bochten rustig.

Op de praktijk

  • Zet uw kat in de wachtkamer liefst niet op de grond en buiten het bereik van hondenneuzen. Zet de opening van de reismand naar u toe. Hebt u een extra handdoek bij u? Leg die dan over de reismand om uw kat wat af te schermen van andere katten en van nieuwsgierige honden.
  • Op tafel bij de dierenarts verwijdert u de bovenste helft van de reismand. Als uw kat er niet zelf uit komt, kan de dierenarts er zo wel goed bij.
  • Is het klaar? Meestal gaat uw kat dan wel weer uit zichzelf de reismand in. Zo niet, zet hem er dan ook nu weer rustig in.

Weer thuis

Hebt u meer katten? Laat uw kat dan nog even in het mandje zitten om te kijken hoe de andere kat(ten) er op reageren. Het kan zijn dat ze vinden dat uw kat te veel naar de dierenarts ruikt. Laat uw kat dan, als het kan, een dag in een andere ruimte zitten (vergeet er geen kattenbak bij te zetten!), zodat hij weer zijn eigen geur krijgt en weer in alle rust door de andere katten wordt geaccepteerd.