Home > Uw dierenvraag > Overige diersoorten > Rat | wat moet ik doen als mij rat luchtwegpr...

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Rat | wat moet ik doen als mij rat luchtwegproblemen heeft?

Luchtwegproblemen komen erg vaak voor bij ratten. Ratten vertonen verschijnselen als niezen, snotteren, reutelen en hebben meer porfyrine afscheiding bij de ogen dan normaal. Maar ze kunnen ook echt benauwd zijn: teveel met de buik ademhalen en blauwe slijmvliezen hebben. Ziekteverwekkers zijn o.a. mycoplasma, virussen en bacteriën. Een aantal factoren zoals rook, irriterende stoffen, stoffige bodem in het hok, tocht, stress en een verminderde weerstand door een andere ziekte spelen hiernaast ook een belangrijke rol.

Thuis kunt u dus al veel doen om luchtwegproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is van belang dat uw ratten in een stofvrij hok gehuisvest zijn, niet op de tocht staan en een constante omgevingstemperatuur hebben. Hygiëne is erg belangrijk, dus regelmatig het hok schoonmaken is aanbevolen. En daarnaast irriterende stoffen (tabaksrook, ammoniak, schoonmaakmiddelen, menthol, wierook, parfums) zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Luchtwegproblemen kunnen heel hardnekkig zijn en chronisch worden.

Wij behandelen luchtwegproblemen bij ratten behalve met antibiotica ook met luchtwegverruimers, slijmverdunners en eventueel met antihistaminica als er een indicatie voor is. Ook een röntgenfoto van de longen kan meer inzicht bieden: is er soms sprake van abcessen, tumoren of longoedeem door een hartaandoening? Zo proberen wij luchtwegproblemen bij de rat zo goed mogelijk te behandelen en verder te kijken dan antibiotica alleen.