Home > Uw dierenvraag > Overige diersoorten > Papegaai | Wat geef ik mijn papegaai te eten?

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Papegaai | Wat geef ik mijn papegaai te eten?

‘Volledige’ zaadmengsels zijn niet zo volledig als je zou denken. Ze zijn te arm aan calcium en vitamine A en te rijk aan fosfor. Bovendien zijn papegaaien dol op lekkere dingen en zullen ze uit een zaadmengsel met name de smakelijke delen eten (pinda’s, zonnepitten), waardoor ze te weinig van de ene en te veel van de andere voedingsstof binnenkrijgen.

U kunt uw papegaai beter een volledig pelletvoer (bv Harrison of Nutribird) geven. Dat bevat wel alles wat uw vogel nodig heeft en bovendien kan hij of zij nu niet selectief de lekkere dingen eruit eten. Laat uw vogel geleidelijk wennen aan dit voer. Begin met het te geven als een snoepje en meng langzaam steeds meer brokjes door het oude voermengsel. Een zieke vogel mag u nooit van voer laten veranderen!

Wilt u uw vogel toch een zaadmengsel geven, maak dan een mengsel van 1 eetlepel eivoer, 1 eetlepel Brinta en 1 ½ eetlepel zaadmengsel. Dit mengt u met water tot een korrelig, klonterige massa ontstaat. Hierdoor kan nog een kalkpreparaat (gistocal) en/of een vitamine preparaat (supravit, ornivita plus) worden gemengd. Papegaaien zijn dol op lekkere dingen. Ze zullen uit een zaadmengsel met name de smakelijke delen eten (pinda’s, zonnepitten). U dient er voor te zorgen dat uw vogel ook de rest van zijn voer opeet.

Extraatjes:

  • Fruit en groenten: alle soorten, met mate. Geen avocado!
  • Vlees: dit mag een vogel af en toe eten. Geef mager vlees, zonder kruiden e.d. Geen rauw vlees voeren, altijd gekookt.
  • Vitamines/ mineralen: op advies van uw dierenarts door drinkwater of op het eten.
  • Wilgentakken: om aan de knaagbehoefte te voldoen. De bast en de blaadjes mogen gegeten worden
  • Meelprodukten: af en toe een stukje brood kan geen kwaad. Liever geen biscuit ed.