Home > Uw dierenvraag > Alles over konijnen > Voedingsadvies

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Voedingsadvies

Konijnen en cavia’s zijn planteneters en hebben een heel groot maagdarmstelsel, ze eten en poepen de hele dag door. Een goede voeding is dan ook van levensbelang. Helaas gaat er nog veel fout in de voeding van deze dieren en worden veel dieren onnodig ziek. Deze informatie dient dan ook als leidraad in een goede verzorging van uw konijn of cavia.

Brokjes: gemengd voer vs biks

Zowel konijnen als cavia´s zijn erg afhankelijk van calcium dat in de voeding zit. Als ze via de voeding te weinig binnen krijgen, gaan ze het calcium uit hun botten halen. Hierdoor worden de botten brozer en breken sneller. Maar ook gaan de tanden en kiezen scheef groeien, doordat het kaakbot minder stevig wordt. Tanden en kiezen van konijnen en cavia´s groeien hun hele leven door en moeten op elkaar afslijten tijdens het knagen en kauwen. Door het scheef groeien van de tanden en kiezen slijten de elementen verkeerd op elkaar af, waardoor er scherpe haken en afwijkende tanden en kiezen kunnen ontstaan. De haken veroorzaken  wondjes in de mond, wat erg pijnlijk is, waardoor het dier ophoudt met eten.

Konijnen en cavia´s met scheve tanden en kiezen blijven meestal altijd last houden van hun gebit en moeten regelmatig langs de dierenarts om hun tanden en/of kiezen bij te laten slijpen.

In ernstige gevallen kunnen er zelfs kaakabcessen ontstaan, die zeer lastig te behandelen zijn. 

Het voorkomen van gebitsproblemen is dus heel erg belangrijk! Problemen kunnen voor een groot deel voorkomen worden met een goede voeding.

Geef een konijn of cavia dan ook nooit gemengde brokken, maar alleen biks! Het ziet er saai uit, maar de biks bevat alle voedingsstoffen die de dieren nodig hebben, oa calcium. De gekleurde brokjes zien er leuk en gevarieerd uit, maar er zit niets in, het zijn eigenlijk alleen maar snoepjes. Als een konijn of cavis gemengd voer krijgt zal hij dan ook de gekleurde brokjes eruit selecteren, omdat deze zo lekker zijn en de biks laten liggen. Hierdoor wordt het dier snel te dik en krijgt hij dus een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, waaronder calcium.

Geven van de juiste voeding

 • Hooi is eigenlijk de allerbelangrijkste voeding voor konijnen. Dus ze moeten onbeperkt hooi krijgen! Het liefst elke dag een nieuwe pluk hooi erbij. Hooi is belangrijk voor een goede afslijting van het gebit, maar ook voor een goede maagdarmwerking.
   
 • Het beste is om slechts 20-25 gram biks per kilogram dier op een dag te geven. Dit is dus echt maar heel weinig, maar meer dan genoeg! Dit mag verdeeld worden over 2x per dag. Science Selective is een kwalitatief heel goed merk voer voor konijnen.
   
 • Groente is ook erg gezond voor konijnen. Geef niet te veel in een keer, daar kunnen de dieren diarree van krijgen. De richtlijn is 75 gram per kilogram per dag aan groente. Is een konijn/ cavia niet gewend om groente te eten, begin dan met een klein beetje om de darmen te laten wennen. Gaat het goed, kan de hoeveelheid langzaam worden opgevoerd.
   
 • Wees voorzichtig met fruit en brood, hier zitten veel suikers in, wat diarree kan veroorzaken en de dieren worden er snel te dik van.
   
 • Geef nooit een knaagsteen aan konijnen en cavia's! Hier zit weer veel te veel calcium in, wat kan gaan neerslaan in de blaas en in organen, waardoor o.a. blaas- en nierstenen kunnen ontstaan.
 • Cavia´s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, konijnen wel. Het is dus heel belangrijk om een cavia extra vitamine C te geven. Dit kan het beste door de cavia elke dag een tabletje van 50 mg vitamine C te geven, dan weet u zeker dat ze voldoende binnenkrijgen.