Home > Uw dierenvraag > Alles over konijnen > Gebitsproblemen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Gebitsproblemen konijn

Iedereen heeft wel eens van olifantstanden gehoord bij het konijn. Door een verkeerde stand van de voortanden groeien ze door en gaan ze scheef staan. Maar er komen veel meer problemen voor, die je vaak aan de buitenkant niet ziet.

De kiezen en tanden van een konijn groeien het hele leven door en blijven op lengte doordat ze continu afslijten door kauwbewegingen. Het is van belang dat een konijn de hele dag eet, en als een konijn niet eet, kan een gebitsprobleem de oorzaak zijn. Voldoende ruwvoer aan je konijn geven is belangrijk!

Olifantstanden door scheve stand

Maar ook goede samenstelling van het droogvoer is belangrijk. Door een verkeerde verhouding van calcium en fosfor (NB ook voldoende zonlicht en daardoor de aanmaak van vitamine D is hierin belangrijk!) kan het kaakbot op lange termijn oplossen, zodat de kiezen los en scheef komen te staan. Dan kunnen ze niet meer optimaal afslijten, zodat er bijvoorbeeld haakjes op de kiezen komen. Deze haakjes zijn scherp en prikken in de tong (meestal onderkaak) of in het wangslijmvlies (meestal bovenkaak).

De kiezen kunnen ook abnormaal afslijten doordat er sprake is van kieswortel en/of kaakabcessen; helaas zijn de bacteriën die hierbij een rol spelen moeilijk te bestrijden.

Wat merkt u aan uw konijn? Door pijn wil het konijn niet eten. Voordat het zover is ziet u misschien dat hij wat knoeit, kwijlt of alleen zacht voer wil eten. Of dat u wat minder en wat kleinere keuteltjes of diarree ziet. Uiteindelijk vermagert en verhongert uw konijn.

Normale snijtanden bij het konijn

Door onze ervaring en goede instrumenten kunnen we in de meeste gevallen zonder narcose haakjes van de kiezen knippen en/of snijtanden knippen. In enkele gevallen is het nodig uw konijn onder narcose te brengen en kunnen we met professionele tandheelkundige apparatuur de tanden en/of kiezen afslijpen. Indien alleen de snijtanden een probleem zijn en de kiezen bij herhaalde controle goed zijn, kunnen we overwegen alle 4 de snijtanden te trekken.

De prognose van gebitsproblemen is over het algemeen goed. Soms is het nodig de eerste dagen speciale vloeibare en vezelrijke voeding (supreme science recovery of critical care) te geven om uw konijn weer op weg te helpen wat betreft eten en keutelen. De prognose van kaak- en kieswortelabcessen is minder goed, omdat antibiotica moeilijk in het kaakbot kunnen doordringen.