Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Vaccineren

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?

Gezondheidscontrole | https://evidierenartsen.nl/dierenvraag/kat/wanneer-moet-ik-mijn-kat-laten-vaccineren/https://evidierenartsen.nl/dierenvraag/kat/cat-vaccinate/

Onze dierenartsen kijken onder meer naar het gebit, de ogen, de oren, de ademhaling, het hart, de lymfeknopen, de huid, het bewegingsapparaat en de voedingstoestand. Eventuele afwijkingen bespreken wij met u en noteren wij in het patiëntendossier. Tijdens dit onderzoek kunt u de dierenarts natuurlijk ook al uw eventuele vragen stellen.

Na de gezondheidscontrole overleggen we met u welke vaccinaties voor het komende jaar zinvol zijn. Dit hangt af van de gezondheid van uw kat, maar bijvoorbeeld ook van een eventueel bezoek aan het buitenland of een pension. We streven er dus naar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren is namelijk maatwerk!

Tip: ontworm uw kat een week voor de vaccinatie, dan werkt het vaccin beter!

Wanneer vaccineren?

Zoals u in onderstaand vaccinatieschema kunt zien, heeft een volwassen kat ieder jaar een vaccinatie nodig. U krijgt dus ieder jaar een oproep van ons thuisgestuurd, zodat u niet vergeet langs te komen. Het standaard vaccinatieschema voor de kat ziet er als volgt uit:

Daarnaast kunt en moet u uw kat soms ook tegen een aantal andere ziekten laten vaccineren:

Rabiës

  • Het is wettelijk bepaald dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës) als u met uw kat naar het buitenland gaat. Uw kat moet ten tijde van de vaccinatie wel ouder zijn dan drie maanden. Deze vaccinatie moet minstens drie weken voor vertrek gegeven worden en mag bij vertrek niet ouder zijn dan een jaar. Sommige landen willen zelfs dat u door middel van een bloedtestuitslag kunt aantonen dat uw huisdier geënt is tegen rabiës. De vaccinatie tegen rabiës geeft 3 jaar lang bescherming.

Bordetella bronchiseptica

  • Deze bacterie is één van de verwekkers van niesziekte bij de kat. Als uw kat in contact komt met een grote groep katten kan hij door middel van een neusvaccinatie aanvullend tegen Bordetella bronchiseptica geënt worden.

Leukemie

  • Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen (bijvoorbeeld bij verblijf in het buitenland of een cattery), kunnen we besluiten te vaccineren tegen FeLV.

Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw kat, belt u dan met onze kliniek of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.