Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Vuurwerk(angst)

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Vuuwerkangst Kat

Vuurwerkangst bij onze huisdieren is een fenomeen wat we steeds vaker zien. Deze angst kan gering zijn, maar kan ook zo erg worden dan dieren weken moeten bijkomen van Oud en Nieuw. Vuurwerkangst kan bij alle dieren ontstaan. Sommige dieren hebben genetische aanleg tot het ontwikkelen van angstproblemen, maar problemen in het eerste levensjaar waardoor indrukken niet normaal verwerkt zijn, kunnen ook leiden tot angstproblemen.  

Het simpelweg bij het dier in de buurt zijn, geeft dus al geruststelling voor uw huisdier. Hierbij is het belangrijk dat u uw normale routine aanhoudt, wat het dier ook weer extra rust zal geven. Ook de omgang met het huisdier moet gebeuren zoals normaal, dus op een normale manier toespreken en behandelen. Een beetje afleiden kan echter nooit kwaad. Waar het dier zich het liefste verblijft tijdens heftig geluid, moet hij of zij zelf kunnen bepalen. Als het onder het bed bijvoorbeeld minder eng is, dan is het het verstandigst om het dier zijn gang te laten gaan. Echter, als het dier liever bij zijn eigenaar in de buurt wil zijn, dan is dat ook prima. Het is belangrijk daarbij dat u als eigenaar rustig blijft.

Voorbereiding voor Oud en Nieuw:

- Veel afleiding geven, beginnend in de middag.
- Op tijd gordijnen sluiten zodat het dier niet geconfronteerd wordt met de lichtflitsen van het vuurwerk
- Zet radio of TV aan
- Laat het dier zelf bepalen waar hij/zij zich het meest comfortabel en veilig voelt
- Houdt uw eigen routine aan en blijf zelf ook rustig in uw gedrag
- Leidt het dier af en wees hem tot steun door af te leiden, samen te spelen of enkel al door er voor hem/haar te zijn. 

Mocht de vuurwerkangst heel ernstig zijn en bovenstaande punten helpen onvoldoende, dan is het verstandig om contact te zoeken voor een uitgebreider advies met eventueel (medische) hulpmiddelen.

Zijn u vragen over vuurwerkangst hiermee niet beantwoordt? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel 035-6280162 Sterkliniek dierenartsen Utrecht of stuur een e-mail .