Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Urine

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Urine

De urine van uw huisdier wordt onderzocht in ons eigen laboratorium. Met behulp van een stickje
kijken we naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld: suiker, eiwitten, de zuurgraad, rode en witte bloedcellen en natuurlijk hoe waterig de urine is.


Als er suiker in de urine zit,  kan dat wijzen op suikerziekte en moet dat nader onderzocht worden.  Eiwitten en bloedcellen kunnen iets zeggen over een eventuele ontsteking. Maar de aanwezigheid van eiwitten kan samen met het waterig zijn van de urine ook wat zeggen over bijvoorbeeld nierfalen. Als de dierenarts uw huisdier verdenkt van een blaasontsteking zal er ook altijd microscopisch onderzoek van de urine plaatsvinden om de urine te controleren op blaasgruis.

Een bacteriekweek van de urine doen we in principe zelf, maar meestal sturen we een positieve kweek aansluitend op naar een extern laboratorium voor gevoeligheidsbepaling van de bacterie voor verschillende soorten antibiotica.

                         

Urine met een te hoge zuurgraad, sporen van eiwitten & bloedcellen. In het microscopische onderzoek vonden we kristallen. DierGezondheidsCentrum Hilversum adviseert blaasgruisdieet.

Urine van de kat opvangen:

Verwijder de kattenbakkorrels uit de bak en reinig de bak goed. Knip vervolgens een plastic zak of vuilniszak in stukken en doe deze snippers als bodembedekker in de bak. De urine kunt u opzuigen met een spuitje en in een vooraf goed schoongemaakt potje doen. Er zijn in onze kliniek ook plastic kattenbakkorrels te verkrijgen waar de urine tussen blijft liggen. In deze verpakking bevinden zich ook een pipetje om de urine mee op te zuigen en een buisje om de urine in te doen.