Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Suikerziekte behandeling

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Suikerziekte behandeling

Op deze pagina leest u meer over de therapie, de belangrijke bijbehorende controles en eventuele complicaties. Op onze andere pagine leest u meer over de types, verschijnselen en diagnostiek.

Therapie

Gelukkig is suikerziekte een aandoening die goed te behandelen is. Het is een intensieve behandeling en vergt een hoop tijd en energie van de eigenaar, maar zodra de kat goed is ingesteld kan de kat een zorgeloos en lang leven lijden.

De behandeling bestaat uit het injecteren van insuline, tevens moet kat op een speciaal dieet.

 • Insuline: Caninsuline is het insuline dat is geregistreerd voor het gebruik bij honden en katten.

De insuline moet 2x daags worden geprikt, onder de huid. Voor veel eigenaren is dat in het begin erg spannend, maar we zullen u stap voor stap uitleggen hoe u moet prikken en u goed blijven begeleiden. De dieren merken zelf weinig van het prikken, want het is een heel klein naaldje.

 • Dieet: Door uw kat op een speciaal koolhydraatarm (suikerarm) dieet te zetten, bijvoorbeeld Diabetic van Royal Canin, neemt het dier minder suiker op en is er minder insuline nodig. Het ondersteunt de regulering van de glucosespiegels in het bloed.

Controles

In de beginperiode zullen regelmatig (1-2x in de week) controles nodig zijn om te bepalen wat een goede dosering insuline is voor uw kat, ook wel ‘het instellen van uw kat’ genoemd. De controles bestaan voornamelijk uit het bepalen van de bloedsuikerwaarde, maar ook fructosamines kunnen een goede indicatie geven of de kat goed is ingesteld.

 • Glucose dagcurve: De beste manier om uw kat in te stellen is door het maken van een glucose dagcurve. Elk uur wordt de glucose waarde in het bloed bepaald. Hiermee kan precies gezien worden wanneer de pieken en dalen zijn van het bloedsuiker met het gebruik van insuline. Dit kan bij ons in de opname gebeuren, maar een eigenaar kan dit ook thuis doen.
 • Bloedglucose: Dit kan het beste 4 uur na het geven van de insuline (dan zou het bloedsuiker op zijn laagst moeten zijn) bepaald worden. Aan de hand van deze waardes wordt gekeken of uw kat meer of minder insuline nodig heeft.

Als de bloedsuikerwaardes op een gegeven moment stabiel en laag genoeg zijn, is uw kat ingesteld. Vanaf dat moment hoeven de controles niet mee zo vaak en kunt u eventueel thuis zelf de bloedsuiker controles gaan uitvoeren.

 • Fructosamines: Dit kan gebruikt worden om te beoordelen of de glucosespiegels onder controle zijn over langere tijd.

Suikerziekte: Complicaties

Helaas kunnen er zich bij suikerziekte verschillende complicaties voordoen. Hieronder vindt u de meest voorkomende:

 • Insuline-resistentie: Het suiker in de urine bij katten met suikerziekte is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Een bacteriële blaasontsteking komt daarom nog wel eens voor. Door steriel wat urine te verzamelen en te kweken kunnen we de diagnose stellen. Het is belangrijk de infectie te behandelen met het juiste antibioticum, omdat infecties en ontstekingen in het lichaam kunnen zorgen voor insuline-resistentie. Dit betekent dat er veel meer insuline nodig zal zijn voordat het zal werken. Andere oorzaken voor insuline-resistentie kunnen zijn: een slecht gebit (parodontitis) of een ontsteking elders in het lichaam.
 • Hypoglycemie: Dieren onder behandeling met insuline kunnen een hypoglycemie ontwikkelen, dit is een te laag bloedsuiker (onder de 5 mmol/L). Oorzaken:
  • Er is te veel insuline gegeven. De dosering van de insuline komt heel nauw, net als de tijdstippen waarop het gegeven moet worden.
  • De kat heeft weinig of niets gegeten, maar wel de volledige dosering insuline gekregen.
  • De kat heeft al het eten uitgebraakt, net na het prikken van de insuline.
  • Als het lichaam van de kat zelf ook weer insuline is gaan produceren, of de lichaamscellen worden weer gevoeliger voor de insuline.

Verschijnselen van een hypoglycemie, oa:

 • Sloom worden
 • Trillen
 • Vertonen van rare bewegingen of afwijkend gedrag
 • Braken
 • Desorientatie
 • Verliezen van coördinatie, dronkemansgang.
 • Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan de kat zelfs in coma raken. Dit is een levensbedreigende situatie. Let dus altijd goed op bovenstaande verschijnselen!

Zorg dat u altijd wat Dextrose, honing of stroop in huis heeft, hier zit veel suiker in. Dit kunt u in geval van hypoglycemie verschijnselen onder de tong van uw kat geven, zodat het suiker snel wordt opgenomen. Bel vervolgens met uw dierenarts.

Prognose

De prognose van katten met suikerziekte is over het algemeen goed. Katten die goed zijn in te stellen kunnen een lang en gelukkig leven lijden. Het is zelfs zo dat sommige katten na een bepaalde periode weer zelf insuline aan gaan maken en dus minder of zelfs helemaal geen insuline meer hoeven te krijgen via injectie.