Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Schildklier

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Schildklier

Hyperthyreoïdie is de medische term voor een te snel werkende schildklier. De schildklier ligt langs de luchtpijp, tussen het strottenhoofd en de borstingang.  Hyperthyreoïdie komt regelmatig voor bij oudere katten: er treedt een vergroting van de schildklier op (in 98% van de gevallen goedaardig), waardoor een overschot aan schildklierhormoon geproduceerd wordt. Door dit te veel aan schildklierhormoon wordt de stofwisseling versneld. Hyperthyreoïdie heeft ook invloed op andere organen, zoals het hart, de nieren en de lever. Die moeten daardoor ook harder werken en dat is nadelig voor deze organen. Een te snel werkende schildklier kan dus ook schade aanrichten aan andere organen.

Klachten

De verschijnselen van een te snel werkende schildklier wordt veroorzaakt door het te veel aan schildklierhormoon. Symptomen die veel worden gezien zijn:
●    Afvallen ondanks een goede eetlust
●    Veel drinken en plassen
●    Rusteloosheid en hyperactiviteit
●    Koele plekjes in huis opzoeken
●    Een snelle hartslag, soms is er een hartruis hoorbaar
●    Braken
●    Diarree
●    Soms zien we het tegenovergestelde: sloomheid en niet willen eten

Diagnose

Dit wordt gedaan door de hoeveelheid schildklierhormoon (T4) in het bloed te bepalen. Daarnaast wordt in ieder geval ook de nierfunctie in het bloed bepaald, omdat deze van belang is voor verdere behandeling. Verder zien we bij de katten met hyperthyreoïdie ook regelmatig een hoge bloeddruk. Wij adviseren dan ook om de bloeddruk te laten bepalen.

De dierenarts zal bij lichamelijk onderzoek vaak de schildklier kunnen voelen, een snellere hartslag waarnemen of een hartruis horen. Bij de kat komt eigenlijk maar 1 aandoening aan de schildklier voor en dat is een te snel werkende schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Lees hier mee over de behandeling.