Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Schildklier

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Schildklier

Hyperthyreoïdie is de medische term voor een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie komt regelmatig voor bij oudere katten: er treedt een vergroting van de schildklier op (in 98% van de gevallen goedaardig), waardoor een overschot aan schildklierhormoon geproduceerd wordt. Door dit te veel aan schildklierhormoon wordt de stofwisseling versneld. Dit zorgt voor de verschijnselen die bij uw kat mogelijk ook te zien zijn: afvallen ondanks een goede eetlust, veel drinken en plassen, rusteloosheid, hyperactiviteit, koele plekjes in huis opzoeken, braken, diarree. Soms komt ook precies het tegengestelde voor: de kat wordt sloom en wil niet meer eten.

De schildklier ligt langs de luchtpijp, tussen het strottenhoofd en de borstingang. Hij bestaat uit 2 helften en produceert schildklierhormoon (T4). Dit is een belangrijk hormoon voor de stofwisseling.

Bij de kat komt eigenlijk maar 1 aandoening aan de schildklier voor en dat is een te snel werkende schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Lees hier mee over de behandeling.

De dierenarts zal bij lichamelijk onderzoek vaak de schildklier kunnen voelen, een snellere hartslag waarnemen of een hartruis horen.

Hyperthyreoïdie heeft ook invloed op andere organen, zoals het hart, de nieren en de lever. Die moeten daardoor ook harder werken en dat is nadelig voor deze organen. Een te snel werkende schildklier kan dus ook schade aanrichten aan andere organen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dit wordt gedaan door de hoeveelheid schildklierhormoon (T4) in het bloed te bepalen. Daarnaast wordt in ieder geval ook de nierfunctie in het bloed bepaald, omdat deze van belang is voor verdere behandeling. Verder zien we bij de katten met hyperthyreoïdie ook regelmatig een hoge bloeddruk. Wij adviseren dan ook om de bloeddruk te laten bepalen.

Over het algemeen zijn de vooruitzichten van een kat met hyperthyreoïdie goed. Als de aandoening onder controle of opgelost is en de functies van de andere organen zijn in orde, heeft uw kat een goede levensverwachting.