Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Rabiës

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Rabiës bij katten

Rabiës bij katten, ook wel bekend als hondsdolheid, is een levensbedreigende infectieziekte die zowel voor dieren als bij mensen een groot risico vormt. In Nederland komt rabiës gelukkig niet meer voor. In andere landen is rabiës echter nog wel een serieus gezondheidsrisico.

Op deze pagina vertellen wij u graag meer over rabiës bij katten. Wat zijn de symptomen, hoe te handelen bij (een mogelijke) besmetting en hoe te voorkomen. Heeft u vragen over rabiës of twijfelt u of uw kat risico loopt of heeft gelopen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Oorzaak rabiës bij katten

Zoals gezegd komt rabiës gelukkig niet voor in Nederland. Helaas is dat in sommige andere landen wel anders. Vooral katten die mee op reis gaan of katten die vanuit het buitenland naar Nederland komen lopen daarom risico.

Overdracht van het rabiësvirus vindt plaats via speeksel. Besmetting gebeurt daarom vooral wanneer uw dier wordt gebeten door een besmet dier of wanneer uw kat een enthousiaste jager is en zelf een besmet dier vangt. In Europa zijn vooral vleermuizen en vossen de boosdoener, maar ook wasberen en stinkdieren vormen een risico.

Symptomen rabiës bij katten

Een besmetting van rabiës bij katten valt in sommige gevallen niet direct op. De incubatietijd kan wel 8 maanden zijn. De eerste symptomen zijn vaak algemene symptomen, zoals algeheel ziek zijn, koorts en vermageren. Slikken en ademhalen gaat moeilijker.

In een later stadium kan het dier gaan speekselen en het speeksel loopt dan zichtbaar uit de bek.

Op een gegeven moment vallen de veranderingen in karakter en gedrag op. Rabiës bij katten zorgt voor agressiever en onrustiger gedrag. Ze kunnen, geheel onverwacht, mensen en andere dieren aanvallen.

Andere symptomen zijn:

  • Karakteristiek huilen (een continue jankend geluid);
  • Kokhalzen, droge hoest en braken;
  • Een gefixeerde blik;
  • Ongecoördineerd staan en lopen;
  • Extreme reactie op licht en geluid;
  • Verlamming van de tong en onderkaak;
  • Watervrees (dorst, maar kramp in keel/slokdarm).

Helaas is er geen behandeling tegen rabiës bij katten en het dier zal dus uiteindelijk altijd komen te overlijden.

Hondsdolheid is ook een risico voor mensen. Daar katten agressief en onvoorspelbaar worden bestaat er een reële kans dat het virus door een beet wordt overgedragen.

Diagnose rabiës bij katten

Het is voor een dierenarts helaas ontzettend moeilijk om rabiës vast te stellen bij katten wanneer het dier nog leeft. Na overlijden wordt het vaak pas duidelijk wanneer de hersenen wordt onderzocht.

Vermoedt u dat uw kat in contact is geweest met een besmet dier? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op! Samen kijken we dan wat er mogelijk is. Wanneer we er snel genoeg bij zijn dan kunnen we behandelen nog voor het virus het zenuwstelsel bereikt.

Heeft uw kat een geldige rabiës vaccinatie? Dan is uw kat gelukkig goed beschermd.

Bent u zelf mogelijk blootgesteld aan rabiës? Bel dan direct uw huisarts en was de wond met zeep en ontsmet met alcohol.

rabies vaccinatie kat

Vaccineren tegen rabiës bij katten

De vaccinatie tegen rabiës bij katten is geen standaard vaccinatie die uw kat als kitten krijgt. Reist u met uw kat naar het buitenland? Dan is voor veel landen een rabiës vaccinatie verplicht.

Een kat kan vanaf 12 weken gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie hoeft maar één keer te worden gegeven en na drie weken is deze geldig. Houdt daarom goed rekening met uw planning! Uiterlijk 21 dagen voor vertrek dient u uw kat te laten vaccineren.

DIt betekent ook dat u met een kat jonger dan 15 weken officieel niet de grens over kan.

Wanneer u uw kat laat vaccineren tegen hondsdolheid dat zal dit door de dierenarts worden afgetekend in een officieel Europees paspoort. In dit paspoort staat ook het chipnummer van uw kat. Is uw kat nog niet gechipt? Ook dit is vaak een vereiste voor een reis naar het buitenland.

Sommige vaccinaties zijn een jaar geldig, anderen 3 jaar. Het rabiësvaccin dat wij geven is 3 jaar geldig. Gaat u na die 3 jaar op reis, dan zult u een nieuwe afspraak moeten maken voor de vaccinatie en ook dan geldt weer dat deze pas na 21 dagen geldig is.

De regels met betrekking tot rabiës en reizen met dieren verschillen per land. Sommige landen vragen bijvoorbeeld ook om een titerbepaling. Een volledig overzicht van de vereisten is te vinden op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Vragen of afspraak inplannen?

Heeft u een vraag over hondsdolheid, twijfelt u of uw kat risico loopt of heeft gelopen of gaat u binnenkort op reis en wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op of plan eenvoudig online uw afspraak in.

Online afspraak maken Contact opnemen