Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Plaskater

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Wat is een plaskater?

Dat is een algemeen bekende term voor een kater die niet kan plassen door een verstopping in de urinebuis. Als u merkt dat uw kat niet goed kan plassen, is het heel belangrijk om direct contact op te nemen met de kliniek. Dit is namelijk een spoedgeval en het kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.

Symptomen

-Regelmatig op en af de kattenbak gaan of soms naast de bak ook willen proberen te plassen
-Mauwen tijdens het proberen te plassen
-Bij het proberen te plassen komt er niet/nauwelijks urine in de bak terecht, er zit dus een verstopping in de urineweg.
-Veelvuldig bij de achterhand en penis likken
-Een pijnlijke buik
-Als de verstopping al langer aanwezig is, kan de kat ook gaan braken, slomer worden en zelfs komen te overlijden. Dit komt omdat door de verstopping katten acuut nierfalen en een verstoring van de bloedzouten kunnen ontwikkelen, waar ze ontzettend ziek van worden.

Oorzaken

-Meest voorkomend: een verstopping met blaasgruis die vastloopt in de urinebuis (urethra).
-Minder vaak: een ontstekingsplug (dode ontstekingscellen) of spasmes van de urinebuis (urethra)

Behandeling in de kliniek

Bij het vaststellen van een plaskater in de kliniek, zijn er vaak meerdere onderzoeken nodig om de ernst van de situatie in de schatten en om de blokkade op te heffen. De precieze behandeling is afhankelijk van de ernst en duur van de verschijnselen:
-Urineonderzoek: om te controleren er sprake is van gruis in de blaas
-Bloedonderzoek: om te controleren of er nierschade heeft opgetreden en of het niveau van het kalium niet veranderd is, want dit maakt veel uit voor de behandeling en prognose
-Opheffen van de obstructie: dit gebeurt meestal bijna altijd onder narcose. Er wordt een katheter via de urinebuis (urethra) in de blaas geplaatst en de blaas kan daardoor geleegd en gespoeld worden. Vaak wordt deze katheter vast gehecht, afhankelijk van de situatie, om de erop volgende dagen de urineweg vrij te kunnen houden.
-Opname: zodra de obstructie is opgeheven, is het belangrijk om een infuus te geven om de afvalstoffen die zijn opgehoopt te kunnen afvoeren. Aanvullend zijn er vaak pijnstillers/ontstekingsremmers nodig en soms medicatie tegen misselijkheid en spasmes van de blaas en urinewegen.
-In enkele gevallen kan een obstructie niet met een katheter worden opgelost, en dan is er een amputatie van de penispunt nodig om ervoor te zorgen dat de verstopping opgeheven wordt. Bij deze operatie wordt de opening aan het eind van de penis groter, waardoor de kat beter kan plassen.

Behandeling thuis

-Voeding: Vaak is er levenslang aangepaste voeding in huis nodig om in de toekomst te voorkomen dat er opnieuw een verstopping optreedt. Enkele voorbeelden zijn Hills c/d stress of Royal Canin Urinary S/O. Natvoeding speelt ook een ontzettend belangrijke rol hierin, omdat het heel belangrijk is om de blaas te spoelen zodat eventuele kristallen minder makkelijk geconcentreerd een plug kunnen vormen. Om de vochtopname te stimuleren kan er ook een drinkfontein aangeschaft worden.
We controleren de urine na 6-8 weken om te kijken of er kristallen zijn opgelost en of er geen tekenen van ontsteking meer te zien zijn in de urine.
-Stressreductie: er zijn veel aanwijzingen dat stress een belangrijke rol speelt in de ontstekingen van urinewegen bij katten, dus het is ook zeker belangrijk om een zo stressvrij mogelijke situatie in huis te creëren. Dit betekent oa. extra kattenbakken aanschaffen (het aantal katten + 1 = het geadviseerde aantal kattenbakken) en voor goede rustige (verstop)plekken in huis. Daarnaast bestaan er supplementen/feromoon-verspreiders om het stressgehalte bij uw kat laag te houden.
- Regelmatige controles: bij katten met blaasgruis die op een speciaal dieet staan is het verstandig om jaarlijks de urine na te laten kijken, om recidief van de klachten voor te zijn.

Heeft u nog vragen? Neem dan telefonisch gerust contact met ons op. Bel ons of stuur een e-mail. Wij geven u graag antwoord op uw vragen over uw kat!