Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Narcose

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Narcose

Anesthesie op maat is erg belangrijk. Zo heeft een jonge kat een andere narcose nodig dan een oude kat. Ook dieren met lichamelijke afwijkingen, denk aan een hartprobleem of suikerziekte, hebben een aangepaste narcose nodig. Wij hebben zeer uitgebreide narcose mogelijkheden, zodat we uw dier altijd op de meest veilige manier onder narcose kunnen brengen.
Ook de monitoring tijdens de narcose is belangrijk. Gedurende de gehele narcose houden wij de hartfunctie, de ademhaling en de temperatuur van uw dier goed in de gaten, met behulp van daarvoor speciaal ontwikkelde apparaten.

Anesthesie omvat alles wat met narcose te maken heeft. Een narcose is altijd uit 3 elementen opgebouwd: slaap, spierverslapping en pijnstilling. Voor een goed herstel na een narcose en een pijnlijke ingreep is de pijnbestrijding van groot belang. Belangrijk is dat de pijn al wordt geremd voordat de ingreep begint. Ook is het van belang dat er verschillende pijnstillers gegeven worden. De pijnstillende injecties geven we indien mogelijk dus al vóór de operatie.

Voordat uw huisdier onder narcose gebracht wordt, onderzoekt de dierenarts uw kat en let daarbij extra op de hart- en longfunctie. Indien er bijvoorbeeld een hartruis wordt waargenomen, kan er geadviseerd worden eerst een echo te laten maken van het hart. Van (oudere) dieren met een hoger narcose risico, of op uw verzoek, nemen we van te voren bloed af om de lever- en nierfunctie te controleren. We kunnen dan eventueel een aangepaste narcose kiezen. Maar ook heel jonge dieren hebben als vanzelfsprekend extra aandacht en een aangepaste narcose nodig, omdat de hart-, long-, lever- en nierfunctie nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Wat ons onderscheid

Vrijwel alle dieren krijgen tijdens de narcose een waakbraunule of een infuus in de bloedbaan. Een infuus ondersteunt de bloedsomloop en stimuleert de doorbloeding van de nieren. Ook kunnen we via de braunule snel ingrijpen als dat nodig is. Via het infuus krijgt uw huisdier behalve steriele infuusvloeistof soms ook de narcose middelen en/of pijnstillende injecties toegediend.

Bij de kat worden deze ook wel via een injectie in de rugspier toegediend. Na de injectie valt uw huisdier in slaap en wordt er een buisje in de keel tot net in de luchtpijp aangebracht. Via deze tube krijgt uw huisdier tijdens de operatie 100% zuurstof toegediend. Dit is heel belangrijk, omdat tijdens een narcose het zuurstoftransport naar alle weefsels benadeeld is. Via deze tube kan de dierenarts tijdens de operatie indien nodig ook extra narcosegas (isofluraan) geven. 

Omdat tijdens een narcose de oogleden niet knipperen worden de ogen gezalfd om uitdroging van het hoornvlies te voorkomen. De operatieassistente houdt de lichaamsfuncties van uw huisdier goed onder controle tijdens een narcose. De bewakingsapparatuur meet onder andere de lichaamstemperatuur, het zuurstofverzadigingspercentage in het bloed en de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide in de uitademingslucht. Tevens loopt er bij alle patiënten tijdens de gehele narcose een ecg (bewaking hartritme) mee op de monitor.

Uw kat ligt tijdens de narcose op een elektrisch verwarmd kleedje, zodat afkoeling tijdens de narcose zoveel mogelijk beperkt wordt. Na een narcose verblijft uw huisdier de rest van de dag in onze opname. Indien nodig krijgt uw huisdier een warmtelamp, een elektrisch verwarmd kleedje en/of een kruik. Onder zorgvuldige toezicht van een assistente worden op een aantal vaste momenten belangrijke lichaamsfuncties van uw huisdier gecontroleerd en op het narcoseverslag genoteerd.

Wanneer u uw huisdier na de narcose naar huis mag, krijgt u nog een specifieke nazorginstructies voor thuis, zodat u thuis rustig kunt nalezen waar u op moet letten. Uw huisdier krijgt indien nodig ook pijnstillers mee naar huis.