Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Longen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Longen

De longen zijn het orgaan voor het binnenhalen van zuurstof voor het lichaam en het uitscheiden van de afvalstof CO2. Het hart pompt zuurstofarm bloed naar de longen toe, waar het in de longblaasjes wordt voorzien van verse zuurstof. Tegelijkertijd verlaat de CO2 het lichaam in de uitgeademde lucht.  De longen bestaan uit een linker en een rechter helft, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in verschillende longkwabben.

Symptomen

Wanneer een dier een aandoening aan de longen heeft, wordt dat vaak pas in een later stadium opgemerkt. Dat komt doordat de longen een grote reserve capaciteit hebben. Klachten die opgemerkt worden wanneer een dier last heeft van de longen zijn: hoesten, benauwdheid en geluid maken bij het ademhalen. Benauwdheid bij een dier is te zien doordat de buik erg duidelijk meedoet met ademen (het dier ‘knijpt’  de adem uit de longen), de neusvleugels bij het ademen wijder open gaan staan of het dier met open bek ademt.

Naast longproblemen als gevolg van hartfalen, wordt bij de kat ook regelmatig astmatische bronchitis gezien. Daarnaast kunnen uiteraard net als in alle andere organen ook in de longen ontstekingen en tumoren voorkomen.