Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Ontwormen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Preventief uw kat ontwormen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier én uzelf. Of uw kat wormen heeft ziet u vaak pas wanneer de infectie ernstig is. U ziet dan bijvoorbeeld wormen in de ontlasting of u ziet in de buurt van de anus kleine stukjes van een worm hangen.

Wilt u weten hoe u uw kat het beste kunt ontwormen? Evi dierenartsen adviseert u graag!

Wanneer moet u uw kat ontwormen?

Al vanaf 2 weken leeftijd kan een kitten preventief ontwormd worden. Kittens hebben vaak enkel last van zogenaamde spoelwormen. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met kittens ontwormen.

Volwassen katten kunnen last hebben van diverse wormen. Om ze te beschermen tegen spoelwormen, haakwormen, lintwormen of hartworm (komt in Zuid-Europa voor) is het verstandig om uw volwassen kat volgens een schema te ontwormen. Onderstaand ontwormingsschema voor katten is opgesteld volgens Europese richtlijnen (ESCAPP). Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Ontworm uw kat in ieder geval ook een week voordat hij/zij voor de jaarlijkse vaccinatie komt. De vaccinatie werkt dan beter.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Ontwormingsadvies kat Evi dierenartsen. Advies op maat nodig? Neem contact met ons op.

Komt u kat niet buiten? Dan volstaat eens per 6 maanden ontwormen. Is uw kat echter een enthousiaste jager of voert uw vers vlees? Dan is de kans op wormen groter en adviseren wij u om eens per 2 maanden te ontwormen.

Waarom moet u uw kat ontwormen?

Ontwormen is een belangrijk onderdeel van de preventieve zorg voor uw kat. Katten die niet ontwormd worden lopen verschillende gezondheidsrisico’s. Worminfecties verlagen namelijk de weerstand van een dier, waardoor het meer vatbaar is voor andere ziekten. Kittens in het bijzonder kunnen een groeiachterstand oplopen en het kan het immuunsysteem aantasten.

Maar uw kat ontwormen doet u ook voor uw eigen gezondheid. Enkele wormen zijn besmettelijk voor mensen en leveren dus ook voor ons een gezondheidsrisico op.

Lees ook onze informatiepagina over wormen voor meer informatie over de verschillende soorten wormen.

Hoe kunt u uw kat ontwormen?

Er zijn verschillende producten om uw kat te ontwormen. Veel gebruikte producten zijn de Milbemax tablet en de Profender pipet. Deze werken tegen verschillende soorten wormen. Voor jonge kittens hebben we een ontwormingspasta in een tube, dit is makkelijker te doseren op het gewicht van de groeiende kleintjes. Alle producten worden gedoseerd op basis van gewicht. Het is dus belangrijk om het actuele gewicht te weten.

We helpen u graag bij de keuze voor het juiste ontwormingsproduct voor uw kat. Neem contact op met de praktijk voor een advies op maat.

Een leven lang gezond met het Dier en Zorg Plan

Dier en Zorg PlanDoor uw kat preventieve zorg te bieden kunt u voorkomen dat uw huisdier ziek wordt. U beschermt uw dier tegen besmettelijke ziekten en houdt parasieten buiten de deur. Het Dier en Zorg Plan is een abonnement bij Evi dierenartsen. U betaalt een vast bedrag per maand en bespaart zo jaarlijks op uw vaste dierenartskosten. Onder andere vaccinaties, gezondheidscontroles en behandelingen tegen wormen, teken en vlooien vallen onder het Dier en Zorg Plan.

Gaat u ook voor een leven lang gezond?