Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Gebitsproblemen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Gebitsproblemen katten

70% van de katten kan vanaf hun 2e levensjaar tandaandoeningen vertonen. Helaas kunnen gebitsproblemen leiden tot aandoeningen van hart, lever en nieren. Tijdens bekinspectie bij uw kat kunnen gebitsproblemen worden vastgesteld.

De ziekten die we aan het gebit kennen zijn:

  • ontsteking van het tandvlees (gingivitis)
  • ontsteking van het tandvlees en andere zachte weefsels in de bek (gingivitis-stomatitis)
  • tandplak en tandsteen
  • ontstekingen in het kaakbot (paradontitis)
  • losse kiezen en tanden
  • afgebroken kiezen en tanden
  • gaatjes in de kiezen (resorptielaesies)
  • beschadigingen

Afhankelijk van welk soort gebitsproblemen er wordt vastgesteld bij uw kat, zal in overleg met de dierenarts die zich heeft toegelegd op gebitten een plan voor gebitsbehandeling worden opgesteld.

Welke behandeling er nodig is voor het gebit van uw kat zal afhangen van het gebitsprobleem dat is vastgesteld. U krijgt van de dierenarts in ieder geval informatie waarmee we u op de hoogte brengen van hoe een gebitsbehandeling in onze kliniek in zijn werk gaat. Daarnaast kunt u een kostenraming opgestuurd krijgen. Deze is gebaseerd op de gebitsafwijkingen die wij bij het wakkere dier hebben kunnen vaststellen en omvat de kosten van narcose, de behandeling tot en met de pijnstilling en een gratis controle na drie weken.

Over het algemeen bestaat een gebitsreiniging/behandeling uit verschillende fases.

Voor het uitvoeren van de gebitsbehandeling is het noodzakelijk dat uw huisdier onder narcose wordt gebracht. Omdat hier altijd een klein risico aan verbonden is, onderzoeken we uw dier opnieuw voordat we iets gaan doen. Bij oudere dieren willen we ook graag bloed afnemen om de functie van de nieren en lever te kunnen beoordelen. Alle dieren krijgen een narcose op maat, wat betekent dat een ouder dier een andere narcose krijgt dan een kat van 2 jaar. Ook houden we rekening met bijvoorbeeld een hartprobleem.