Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Gebitsbehandeling

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Gebitsbehandeling bij katten

Deze behandeling vindt onder narcose plaats en er is speciale apparatuur voor nodig. Tijdens de gehele behandeling wordt de temperatuur, ademhaling en hartfunctie bewaakt. Uw kat krijgt een buisje in de luchtpijp zodat wij kunnen beademen en continu extra zuurstof kunnen geven. Ook wordt er een infuus in het pootje geplaatst waardoor wij in staat zijn extra vocht en medicatie toe te dienen.

Gebitsreiniging fase 1

Na het spoelen van de bek met een antibacteriële oplossing, inspecteert een speciaal hiervoor opgeleide paraveterinair de tanden en kiezen en begint met het verwijderen van het tandsteen. Dit gebeurt met speciale krabbertjes en tangetjes. Samen met de dierenarts beoordeelt zij de conditie van het tandvlees en de elementen. Dit gebeurt o.a. met een sonde waarmee de aanhechting van het tandvlees met de kies wordt beoordeeld. Ook kan het zijn dat er kiezen los zitten of dat er bijvoorbeeld tandhalsbeschadigingen zichtbaar zijn.

Bij sommige dieren is het alleen noodzakelijk om tandsteen te verwijderen en blijken de elementen verder in prima conditie te zijn. Dan wordt de hieronder beschreven fase 2 van de behandeling overgeslagen en direct overgegaan naar fase 3.

Rontgenfoto's van de kiezen worden gemaakt om te kijken of kiezen en hun wortels getrokken moeten worden of niet.

Gebitsreiniging fase 2

Van alle afwijkende kiezen en tanden worden dentale röntgenfoto’s gemaakt. De wortel van een tand of kies is vaak langer dan het deel dat zichtbaar is. Voordat we besluiten dat een tand of kies getrokken moet worden, is het noodzakelijk dat we weten hoe deze in de kaak geplaatst zit en of de wortel goed te verwijderen is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de wortel al geresorbeerd is en deze niet verwijderd hoeft te worden. Na het nemen van de foto’s worden de aangetaste of loszittende elementen verwijderd uit het gebit. Hierbij worden vaak hechtingen geplaatst in het tandvlees, omdat het flink kan bloeden.

Gebitsreiniging fase 3

Als al het tandsteen van de tanden en kiezen is verwijderd en losse of aangetaste elementen zijn getrokken, worden de overgebleven tanden en kiezen door de paraveterinair goed glad gepolijst. Dit wordt gedaan met behulp van een speciale pasta. Daarna wordt de bek van uw kat nog een keer nagespoeld met antibacteriële vloeistof en ziet alles er weer schoon en fris uit!

Uw kat mag uiteraard rustig uitslapen in onze opname na deze ingreep. U wordt door ons gebeld na de behandeling om het verloop te bespreken en een tijdstip te bepalen waarop u de kat weer komt ophalen.
U krijgt specifieke nazorginstructies voor na de narcose en gebitsverzorgende instructies.