Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Alvleesonsteking

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Alvleesonsteking

Een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) is de meest voorkomende aandoening van de alvleesklier. De alvleesklier heeft twee functies: de aanmaak van eiwitten voor de (vet)vertering, en de aanmaak van insuline om het bloedsuiker te kunnen reguleren.

Bij pancreatitis worden de verteringseiwitten te vroeg geactiveerd, waardoor ze de alvleesklier aantasten en een ontsteking veroorzaken. Andere oorzaken zijn: obstructie van de galwegen, afwijkende zoutverhoudingen in het bloed, te veel vet in het voer, en bepaalde infecties. Bij katten komt een alvleesklierontsteking vaker voor in combinatie met een ontsteking van de galwegen en lever, bij nierfalen of bij een chronisch geïrriteerde dunne darm. De ontsteking kan acuut of chronisch zijn, een chronische ontsteking kan regelmatig opflikkeren.

Symptomen & Diagnose

We zien helaas vaak maar vagen verschijnselen, zoals: niet willen eten, overgeven en buikpijn. Daarnaast kan er ook diabetes ontstaan bij een ernstige pancreatitis. De diagnostiek gaat op basis van bloedonderzoek naar alvleeskliereiwitten (fPLI voor de kat), en eventueel een echografie. Opereren is alleen zinvol indien een ernstige galwegobstructie de oorzaak is, waarbij de ontlasting wit wordt en er sprake is van geelzucht.

Therapie

De behandeling van deze vervelende aandoening kan intensief zijn en niet iedere dierenarts is voldoende toegerust dit goed te behandelen. De behandeling uit infuustherapie (en vaak dus een opname) en een opiaten pijnstilling bij ernstige ontsteking, en daarnaast anti-misselijkheidsmedicatie met eventueel maagzuurremmers. Ook is het erg belangrijk dat dieren blijven eten, het liefst met voer waar weinig vet in zit.

Mocht u meer willen weten over deze vervelende aandoening, dan informeren we u graag verder. Neem gerust contact met ons op, of maak direct een afspraak.