Home > Uw dierenvraag > Alles over katten > Allergie

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Allergie

Een allergie is een overdreven, sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf.  Bij contact met deze lichaamsvreemde stoffen (bijvoorbeeld vlooienspeeksel of voedingsbestanddelen) produceert het afweerapparaat bij allergiepatiënten stoffen die jeuk en ontsteking in de huid veroorzaken. Dit kan in de loop van het leven van uw kat ontwikkelen na blootstelling aan de stoffen van buitenaf. Een allergie kan dus ook op latere leeftijd ontstaan. Er zijn verschillende vormen van allergie. De meest voorkomende zijn vlooienallergie, voedingsallergie en atopie (omgevingsallergie). Daarnaast bestaat er ook contact allergie en allergie ten gevolge van insectenbeten.

Klachten

Het lastige aan allergieën is dat de symptomen erg op elkaar lijken. Dat maakt het onderscheid lastig. De diagnose atopie kan pas gesteld worden als de andere typen allergie uitgesloten zijn. Symptomen die veel gezien worden bij allergie:
●    Jeukklachten, dit uit zich door krabben/schuren/bijten/likken op meerdere plekken van het lichaam
●    Wondjes op de kop en in de hals, met name tussen ogen en oren
●    Kleine korstjes op de rug
●    Kaalheid op buik, flanken, achterpoten, onderrug
●    Huidontstekingen, met name aan de binnenzijde van de achterpoten
●    Zweren op de lippen of in de bek
●    Oorontstekingen
●    Roodheid tussen de tenen

Diagnose

Voordat de conclusie ‘allergie’  getrokken mag worden bij een patiënt met huidklachten, zullen eerst andere oorzaken uitgesloten moeten worden. Deze andere oorzaken kunnen zijn: vlooien, mijten, schimmel, luizen, bacterie- of gistinfectie. Hierop zal dus eerst getest worden door de dierenarts door middel van microscopisch onderzoek. Blijkt dat de huidklachten passend zijn bij allergie, dan wordt er uitgezocht met welke allergie we te maken hebben.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie ontstaat meestal door een voedingsbestanddeel dat de kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer een overgevoeligheid voor een bepaald bestanddeel van de voeding eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden. Elk ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselovergevoeligheid veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees of tarwegluten. Het feit dat een dier overgevoelig reageert zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. Het dier kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding gewoon niet goed verdragen. Voor andere dieren levert dezelfde voeding geen enkel probleem op.

Atopie

Atopie is een allergie voor stoffen uit de omgeving, zoals huisstofmijten, stuifmeel van bloeiende gewassen of huidschilfers van dieren. De klachten ontstaan vaak al voor het 5e levensjaar.

Behandeling

Het uitsluiten van een vlooienallergie is relatief eenvoudig. Dit kunt u doen door de kat strikt elke 4 weken met een goed en betrouwbaar antivlooienmiddel te behandelen. Doe dit ook als u geen vlooien ziet bij uw kat! De kat vangt namelijk vaak zelf de vlooien uit de vacht als hij deze gevoeld heeft, maar 1 vlooienbeet kan al genoeg zijn voor heftige jeukklachten.
 

Wanneer blijkt dat de kat klachten houdt ondanks een strikte anti-vlooienbehandeling, zal de dierenarts een eliminatiedieet voorschrijven. Dit is een speciaal dieet, liefst zelf gekookt, dat strikt gevolgd moet worden voor 6 tot 9 weken. Daarna zal er weer het oude voer en tussendoortjes voorgeschreven worden. Dit traject is van belang om een voedselallergie aan te tonen dan wel uit te sluiten. Als de kat een voedselallergie blijkt te hebben, zal er gezocht moeten worden naar een geschikt dieet, dat de kat wel verdraagt.

Blijkt na het eliminatiedieet dat de kat nog steeds jeuk en huidklachten heeft, dan zal er sprake zijn van een atopie. Testen waarvoor de kat allergisch is, heeft helaas weinig toegevoegde waarde. De testen die hiervoor beschikbaar zijn, blijken nog te weinig betrouwbaar. Daarom wordt een kat met atopie behandeld met medicijnen, die hij levenslang zal moeten slikken in een zo laag mogelijke dosering.