Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Vuurwerk(angst)

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Vuurwerkangst

Honden en katten worden tijdens de jaarwisseling geconfronteerd met onbekende en beangstigende geluiden, flitsen, geuren en trillingen. Heeft uw huisdier hier ook last van? We geven u graag wat tips.

Het meest ideale zou zijn om te kijken of het mogelijk is om uw huisdier uit de situatie te verwijderen. Bijvoorbeeld door te reizen naar een vuurwerkvrij gebied of om uw dier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Nu is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Onderstaande adviezen kunnen ook helpen bij huisdieren met vuurwerkangst:

Tips bij vuurwerkangst

 • Laat een angstig huisdier nooit alleen achter. Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan huis te blijven bij uw hond of kat of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is.
   
 • Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is en dat de halsband niet te ruim zit, zodat de de hond van schrik niet weg kan rennen. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor  hij in het vervolg mogelijk vaker weg zal rennen.
   
 •  Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudjaarsdag: houd ze binnen en zorg dat de kat genoeg voorzieningen (voer, water, kattenbak, spelletjes, enz.) heeft.
   
 • Sluit ramen, gordijnen, rolluiken en deuren. Dit dempt de geluiden en lichtflitsen. U kunt ook de lichten laten branden en de radio of televisie aanzetten, dit dempt ook de geluiden.
  Er zijn ook speciale oordoppen, koptelefoons en brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.
   
 • Het is belangrijk om een dier niet te belonen bij angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.

  Beloon uw dier juist flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.
   
 • U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs.
   
 • Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Hang borden bij de ramen en deuren met bijvoorbeeld de tekst “Hond/kat enorm bang voor vuurwerk: houd a.u.b. afstand”, of loop even langs bij uw buren om te vragen of zij afstand van uw huis kunnen houden als ze vuurwerk afsteken. Als u het vermoeden hebt dat dit het tegenovergestelde effect heeft, volgt dan dit specifieke advies niet.
   
 • Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daarnaartoe te gaan om rust te vinden. Verderop leest u hoe u een veilig plek creëert.
   
 • Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.

Ga altijd naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten. Soms is een dier zo angstig dat medicatie nodig is, maak ruim op tijd een afspraak bij uw dierenarts voor advies op maat. Er zijn nieuwe en goede medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven om dieren te helpen als ze bang zijn voor geluiden.

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond (of kat)?

 • Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan. Of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Leg op deze plek het lievelings- kleed of kussen van uw huisdier neer. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.
   
 • Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen met een botje of gevulde Kong, zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden: u kunt ze belonen met speelgoedjes of lekkers. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.
   
 • Als uw huisdier tijdens oudjaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers ter afleiding. Heeft hij hier geen interesse in? Laat het dan gewoon liggen, het kan best dat hij dit later wel pakt. Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.
   
 • Zorg dat uw huisdier altijd bij zijn veilige plek kan, ook als u niet thuis bent. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat.

Dit informatieblad is opgesteld door Valerie Jonckheer, dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde.

Mocht de vuurwerkangst heel ernstig zijn en bovenstaande punten helpen onvoldoende, dan is het verstandig om contact te zoeken voor een uitgebreider advies met eventueel (medische) hulpmiddelen.

Zijn u vragen over vuurwerkangst hiermee niet beantwoordt? Neem dan telefonisch contact met ons op. Neem gerust contact op met  Evi dierenartsen of stuur een e-mail.