Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Vuurwerk(angst)

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij onze huisdieren is een fenomeen wat we steeds vaker zien. Deze angst kan gering zijn, maar kan ook zo erg worden dan dieren weken moeten bijkomen van Oud en Nieuw. Vuurwerkangst kan bij alle dieren ontstaan. Sommige dieren hebben genetische aanleg tot het ontwikkelen van angstproblemen, maar problemen in het eerste levensjaar waardoor indrukken niet normaal verwerkt zijn, kunnen ook leiden tot angstproblemen. 

Jonge honden

Het is daarom belangrijk om jonge honden voor te bereiden op hun eerste Oud en Nieuw. In de periode van 6 tot 12 maanden leeftijd zijn honden in hun gevoelige periode. In die periode worden alle indrukken die eerder zijn opgedaan, opnieuw ingeschat door het brein om te bepalen of er meer voorzichtigheid bij geboden is. Daarom heet deze periode ook de ‘angstfase’. Hierbij kunnen jonge honden opeens bang worden voor de bus, terwijl ze daarvoor er geen problemen mee hadden. Het is belangrijk om in deze periode deze prikkels geleidelijk aan weer te introduceren zonder te forceren. Jonge honden tussen ½-1 jaar leeftijd ten tijde van Oud en Nieuw moeten dus goed begeleid worden om vuurwerkangst te voorkomen. Het voorkomen van vuurwerkgeluid in de angstfase heeft zeker de voorkeur, zoals bijvoorbeeld vuurwerkvrije bungalowparken. 

Verder is het bekend dat angst bij dieren minder wordt als er iemand in de buurt is waarmee de hond een goede sociale band heeft. Het simpelweg bij het dier in de buurt zijn, geeft dus al geruststelling voor uw huisdier. Hierbij is het belangrijk dat u uw normale routine aanhoudt, wat het dier ook weer extra rust zal geven. Ook de omgang met het huisdier moet gebeuren zoals normaal, dus op een normale manier toespreken en behandelen. Een beetje afleiden kan echter nooit kwaad. Waar het dier zich het liefste verblijft tijdens heftig geluid, moet hij of zij zelf kunnen bepalen. Als het onder het bed bijvoorbeeld minder eng is, dan is het het verstandigst om het dier zijn gang te laten gaan. Echter, als het dier liever bij zijn eigenaar in de buurt wil zijn, dan is dat ook prima. Het is belangrijk daarbij dat u als eigenaar rustig blijft, want uw hond zal naar u kijken om zijn gedrag aan u te spiegelen. Als u rustig blijft is dat dus ook een geruststelling voor uw hond!

Vuurwerktraining is ook een goed idee, en wordt door veel hondenscholen aangeboden. 

Voorbereiding voor Oud en Nieuw:

- Extra lang uitlaten op oudjaarsdag zodat de hond lekker moe wordt
- Veel afleiding geven, beginnend in de middag.
- Op tijd gordijnen sluiten zodat het dier niet geconfronteerd wordt met de lichtflitsen van het vuurwerk
- Zet radio of TV aan
- Laat het dier zelf bepalen waar hij/zij zich het meest comfortabel en veilig voelt
- Houdt uw eigen routine aan en blijf zelf ook rustig in uw gedrag
- Leidt het dier af en wees hem tot steun door af te leiden, samen te spelen of enkel al door er voor hem/haar te zijn. 

Mocht de vuurwerkangst heel ernstig zijn en bovenstaande punten helpen onvoldoende, dan is het verstandig om contact te zoeken voor een uitgebreider advies met eventueel (medische) hulpmiddelen. 

Zijn u vragen over vuurwerkangst hiermee niet beantwoordt? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel 035-6280162 Sterkliniek dierenartsen Utrecht of stuur een e-mail .