Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Urine

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Urine Hond

De urine van uw huisdier wordt onderzocht in ons eigen laboratorium. Met behulp van een stickje
kijken we naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld: suiker, eiwitten, de zuurgraad, rode en witte bloedcellen en natuurlijk hoe waterig de urine is.


Als er suiker in de urine zit,  kan dat wijzen op suikerziekte en moet dat nader onderzocht worden.  Eiwitten en bloedcellen kunnen iets zeggen over een eventuele ontsteking. Maar de aanwezigheid van eiwitten kan samen met het waterig zijn van de urine ook wat zeggen over bijvoorbeeld nierfalen. Als de dierenarts uw huisdier verdenkt van een blaasontsteking zal er ook altijd microscopisch onderzoek van de urine plaatsvinden om de urine te controleren op blaasgruis.

Een bacteriekweek van de urine doen we in principe zelf, maar meestal sturen we een positieve kweek aansluitend op naar een extern laboratorium voor gevoeligheidsbepaling van de bacterie voor verschillende soorten antibiotica.

Als we uw huisdier verdenken van een bepaalde stofwisselingsziekte kunnen we ook een hormoonbepaling laten doen.

Urine met witte en rode bloedcellen en eiwitten erin. In het microscopisch onderzoek troffen we bacterien maar ook kristallen aan. DierGezondheidsCentrum Hilversum adviseert een verder betreft een juiste voedingskeuze.

Urine opvangen:

Wanneer u urine opvangt van uw reu of teef zie we het liefst het eerste plasje van de ochtend, dit vertelt ons namelijk het meest of de concentratie.