Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Rabies

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Rabies

Hondsdolheid is een ernstige infectieziekte die voor kan komen bij dieren en bij mensen. De infectie komt gelukkig niet veel voor in Nederland, maar in veel andere landen wel.Het hondsdolheid virus kan worden overgedragen door likken, krabben of bijten door of van een besmet dier. Veel verschillende diersoorten kunnen rabiës oplopen, maar het meest bekende voorbeeld is toch wel de hond en kat. Na besmetting kunnen ze het virus zelf al verspreiden voor ze zelf verschijnselen laten zien.

Symptomen hondsdolheid

Gedragsveranderingen (agressie, onrust), karakteristiek huilen bij honden (een continue een jankend geluid), kokhalzen, droge hoest en braken, een gefixeerde blik, incoördinatie met staan en lopen, verlamming van tong en onderkaak en speekselen. Het gevaarlijke aspect van hondsdolheid bij huisdieren is dat ze het ook kunnen overbrengen op mensen. Deze kans is reëel omdat ze door de ziekte agressief worden, en het virus wordt overgedragen door speeksel. Dit is ook de reden dat preventie erg belangrijk, en zelfs verplicht is.

Wanneer vaccineren?

Honden en katten die naar het buitenland gaan moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Dit moet 3 weken voor vertrek gebeuren, en moet worden afgetekend in het officiële paspoort waar ook het chipnummer van het dier in genoteerd staat. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig. In sommige landen moet er zelfs nog een titerbepaling van hondsdolheid gedaan worden voordat het dier een bepaald land in moet. Deze import-eisen verschillen per land, en kunt u terugvinden op de website: www.licg.nl.

Tegen hondsdolheid bij dieren is geen behandeling mogelijk. Indien u zelf gebeten bent door een dier die hondsdolheid heeft, moet u zo snel mogelijk de wond schoonmaken en desinfecteren en contact met een arts opnemen. Vaccinatie geeft bij mensen enkel kortdurend bescherming, en behandeling is dan alsnog met spoed nodig.