Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Chippen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Moet mijn hond gechipt worden?

Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?

U moet er niet aan denken, maar u kunt uw hond natuurlijk een keer kwijtraken. Het is daarom verstandig uw huisdier van een chip te voorzien. Het is tegenwoordig ook verplicht. U kunt dan, als uw hond gevonden wordt, snel met uw geliefde huisgenoot worden herenigd.

Waarom chippen?

Een halsband met adresgegevens kan uw hond kwijtraken en kan zelfs gevaarlijk zijn voor uw dier (verstikking). Tatoeages zijn niet altijd goed leesbaar en kunnen worden veranderd. De voordelen van een chip op een rij:

  • Als uw hond gevonden wordt, bent u als eigenaar snel en gemakkelijk te achterhalen. Het chipnummer is namelijk gekoppeld aan uw gegevens;
  • Een chip is fraudebestendig: verwijderen is moeilijk en het registratienummer kan niet worden gewijzigd;
  • Uw hond kan de chip niet verliezen;
  • Uw hond voelt de chip niet;
  • Een chip is niet ontsierend: hij zit immers onder de huid;
  • Ook jonge dieren kunnen worden gechipt;
  • Een chip is verplicht als u met uw huisdier naar het buitenland wilt reizen;
  • Een chip gaat een dierenleven lang mee;
  • De kosten voor het chippen van uw hond vind u in onze tarieven overzicht. Deze kosten worden echter grotendeels vergoed als u uw dier verzekert voor ziektekosten. U kunt de rekening direct door laten sturen naar de verzekeraar.

Let op: Er is al lang over gesproken, maar nu is het zover: vanaf 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden.  Elke pup die na 1 april 2013 is geboren moet gechipt zijn voor hij 7 weken oud is en geregistreerd worden bij een aangewezen databank voor hij 8 weken oud is.

Hoe werkt het?

De chip is een klein, rond buisje, net iets groter dan een rijstkorrel. De chip wordt met een steriele naald onder de huid van uw hond aangebracht, vaak tussen de schouderbladen. De ingreep is te vergelijken met een eenvoudige injectie, uw hond hoeft dus niet verdoofd te worden.

Als de chip is ingebracht, worden uw gegevens gekoppeld aan het chipnummer van uw hond. Door de chip uit te lezen met een speciale reader, kan dit nummer achterhaald worden. Zo wordt snel duidelijk wie het baasje is van de gevonden hond!

 

Is uw hond nog niet gechipt? Belt u dan voor een afspraak of boek hem direct online.