Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Kennelhoest

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Kennelhoest

Kennelhoest is een voorste luchtweg infectie bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door een aantal virussen en een bacterie, en wordt snel opgelopen als er een hoge infectiedruk is door een dichte hondenpopulatie (zoals in een pension of asiel). Kennelhoest heeft als voornaamste verschijnsel een continue hoesten, die verergert bij opwinding en activiteit. Dit kan ook gepaard gaan met neusuitvloeiing of zelfs met een longontsteking.

Behandeling Kennelhoest

Normaliter is kennelhoest een zelf-limiterende infectie. Dat betekend dat het vanzelf uitdooft zonder dat er antibiotica gegeven hoeft te worden. Een ondersteunende therapie is wel van belang: natvoer geven in plaats van droogvoer om de zere keel te ontzien, uw hond zo rustig mogelijk houden en een borsttuig aanmeten in plaats van een halsband. Op het moment dat er naast hoesten ook andere verschijnselen te zien zijn, of bij het algemeen onderzoek afwijkingen gevonden worden in keelgebied en temperatuur, kan je daarnaast ook ontstekingsremmers en pijnstillers geven. Het is daarom altijd verstandig om langs een dierenarts te gaan als uw hond hoest-klachten heeft. Ook omdat hoesten door andere oorzaken kan komen, zoals hartproblemen. Kennelhoest is infectieus; afhankelijk van de verwekker kan de infectie tot zeker 10 dagen na het stoppen van het hoesten overdraagbaar zijn. De bacterie die kennelhoest bij honden veroorzaakt, kan zelf niesziekte bij de kat geven.

Enten tegen kennelhoest

Tegen kennelhoest kan je vaccineren. Dit gebeurd met een lokale neusenting die 1 jaar werkzaam is. Deze wordt niet standaard gegeven, maar is zeker aan te raden als uw dier naar het pension, hondencursus of naar de honden-uitlaatservice gaat. Vaak is deze enting in die gevallen ook verplicht. Na vaccinatie kunnen sommige honden nog wel kennelhoest krijgen, maar alleen in milde vorm, en zijn ze ook een stuk minder besmettelijk voor andere dieren.

Heeft u vragen over kennelhoest of vragen over het enten tegen kennelhoest laat het ons dat gerust weten.