Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Gewicht

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Is mijn hond te dik?

Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw huisdier te zwaar is. Honden met overgewicht (tot 15% boven ideaal gewicht) of vetzucht (meer dan 15% boven ideaal gewicht) hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen.

Risico's

Overgewicht verhoogt het risico op gewrichtsontsteking, bewegingsproblemen en suikerziekte. Bovendien is de levensverwachting van een hond die te zwaar is gemiddeld twee jaar korter.

Heeft mijn huisdier een goed gewicht?

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw huisdier een ideaal gewicht heeft, eronder of erboven zit. Met behulp van de onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond  een optimale lichaamsconditiescore heeft.

Twijfelt u of uw hond overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is gratis en u weet meteen of uw hond een gezond gewicht heeft.

Net als bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat tot 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien.

Waardoor wordt toename in gewicht veroorzaakt?

Gewichtstoename is meestal het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt veroorzaakt door te veel eten vaak in combinatie met een gebrek aan beweging. Net als bij mensen slaat het lichaam van een hond of kat vet op als er meer calorieën worden opgenomen dan verbruikt. Hoe meer vet er opgeslagen wordt, hoe zwaarder het dier wordt. Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

  • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig.
  • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs en Beagles en niet-raskatten (Europese Korthaar).
  • Castreren/steriliseren: doordat na castratie/sterilisatie de stofwisseling (metabolisme) verandert, hebben gecastreerde dieren minder calorieën nodig.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Te zwaar?

Afvallen begint met de juiste voeding

Als mensen gaan afvallen, moeten ze gezond eten in de juiste hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor huisdieren. Zij hebben specifieke dieetvoeding nodig, die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan voedingsstoffen krijgen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Bovendien is het belangrijk dat de honden of katten geen hongergevoel krijgen, omdat ze anders gaan ‘bedelen’. Mocht uw hond of kat overgewicht hebben, dan kan de dierenarts uw huisdier een specifieke voeding voorschrijven waarmee het huisdier op een verantwoorde en geleidelijke manier weer een gezond gewicht kan bereiken.

Doe de gewichtscontrole bij uw dierenarts

Ga eens langs bij uw dierenarts en doe de gewichtscontrole. Ook wanneer uw huisdier geen tekenen van overgewicht toont is het een goed idee om het gewicht regelmatig te laten controleren om er zeker van te zijn dat het ideale gewicht behouden wordt! Mocht er geconstateerd worden dat uw huisdier inderdaad moet afvallen, dan kunt u hierin begeleid worden door een van onze paraveterinairen, die ook voedingsconsulente is.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem contact op of bel 030-2332320.