Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Ontwormen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Pas wanneer de infectie ernstig is ziet u of uw hond wormen heeft. U ziet dan mogelijk wormen in de ontlasting of u ziet rondom de anus van de hond (kleine stukjes van) een worm hangen. Wormen zijn een serieus gezondheidsrisico voor zowel dier als mens. Preventief uw hond ontwormen is daarom ontzettend belangrijk.

De informatie op deze pagina vertelt u meer of het belang van ontwormen, hoe vaak u uw hond dient te ontwormen en hoe u kunt ontwormen. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, dan staat het team van Evi dierenartsen uiteraard voor u klaar!

Wanneer moet u uw hond ontwormen?

Al vanaf slechts 2 weken oud kan een pup preventief worden ontwormd. Pups hebben vaak enkel last van zogenaamde spoelwormen. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met de pups ontwormen.

Ook volwassen honden kunnen last hebben van wormen, zoals spoelwormen, haakwormen of lintwormen. De meest levensbedreigende zijn de hartwormen. Deze komt voor in Zuid-Europa, iets om rekening mee te houden wanneer u met uw hond reist.

Volgens Europese richtlijnen (ESCAPP) is er een ontwormingsschema voor uw hond opgesteld. Dit advies ziet u in onderstaand schema.

Hoe vaak moet mijn hond ontwormen?
Ontwormingsadvies hond Evi dierenartsen. Advies op maat nodig? Neem contact met ons op.

Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Is uw hond een enthousiaste jager of voert u vers vlees? Het risico op een besmetting is dan groter. Wij adviseren u om iedere 2 maanden te ontwormen.

Ontworm uw hond in ieder geval ook een week voordat de jaarlijkse vaccinatie. De vaccinatie werkt dan beter.

Waarom moet u uw hond ontwormen?

Uw hond ontwormen is een belangrijk onderdeel van de preventieve zorg voor uw hond. Een worminfectie zorgt namelijk voor serieuze gezondheidsrisico’s. Een besmetting verlaagt de weerstand van een dier, waardoor het vatbaarder is voor andere ziekten. Pups worden belemmerd in hun groei en hun immuunsysteem wordt aangetast waardoor hun leven al beginnen met een achterstand.

Maar uw hond ontwormen doet u ook voor uw eigen gezondheid! Wormen kunnen namelijk ook besmettelijk zijn voor mensen en zijn dus ook voor ons een risico.

Hoe kunt u uw hond ontwormen?

Er zijn verschillende producten om uw hond te ontwormen. Welk product u het beste kunt gebruikt hangt onder andere af van het gewicht van uw huisdier, uw voorkeuren en de ‘levensstijl’ van uw hond. Het team van Evi dierenartsen adviseert u graag.

Bent u al bekend met het gebruik van ontwormingsmiddelen en heeft u een nieuwe kuur nodig? Neem dan contact op met de praktijk zodat wij het alvast voor u kunnen klaarleggen.

Een leven lang gezond met het Dier en Zorg Plan

Dier en Zorg PlanDoor uw hond de juiste preventieve zorg te bieden beschermt u uw dier tegen besmettelijke ziekten en houdt u parasieten buiten de deur. Het Dier en Zorg Plan is een abonnement bij Evi dierenartsen. U betaalt een vast bedrag per maand en bespaart zo jaarlijks op uw vaste dierenartskosten. Onder andere vaccinaties, gezondheidscontroles en behandelingen tegen wormen, teken en vlooien vallen onder het Dier en Zorg Plan.

Gaat u ook voor een leven lang gezond?