Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Ontwormen

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Of uw hond wormen heeft, kunt u helaas pas zien als de infectie heel ernstig is. Er komen dan bijvoorbeeld wormen mee met de ontlasting, of u ziet in de buurt van de anus kleine stukjes van een worm hangen. Het is dus van belang dat u uw hond regelmatig ontwormt.Ontwormingsadvies hond Evi dierenartsen. Contact ons voor eventueel advies.

Hoe vaak ontwormen?

Een pup moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dit kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Vaak hebben pups alleen last van zogenaamde spoelwormen.

Ook volwassen honden kunnen last hebben van wormen, zoals spoelwormen, haakwormen of lintwormen. De meest levensbedreigende zijn de hartwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen. Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Wanneer u de juiste middelen in huis heeft, kunt u bovenstaande ontwormingsschema (voor hond en kat) volgen. Dit schema is volgens Europese richtlijnen opgesteld. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met pups ontwormen.

Waarom ontwormen?

  • Sommige wormen besmetten dieren én mensen;
  • Pups die niet ontwormd worden, kunnen ernstig ziek worden en/of een groeiachterstand oplopen;
  • Worminfecties verlagen de weerstand van een dier waardoor het risico op andere ziekten toeneemt.

Welk ontwormingsmiddel?

Onze dierenartsen zullen u adviseren over welk middel u het beste kunt gebruiken voor het ontwormen van uw hond. Dit hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier. Als u bekend bent met het gebruik van ontwormingsmiddelen, kunt u natuurlijk met onze kliniek(en) bellen of stuur een e-mail als u een nieuwe kuur nodig heeft. U kunt het middel ook direct komen ophalen!

Ontworm uw hond in ieder geval ook een week voordat hij/zij voor de jaarlijkse vaccinatie komt. De vaccinatie werkt dan beter.