Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Bloedonderzoek

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Bloedonderzoek Hond

Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van het functioneren van de verschillende organen in het lichaam van uw huisdier. Als uw dier ziek is en de dierenarts besluit bloed af te nemen, gebeurt dat meestal al tijdens de afspraak in de behandelkamer. Het bloed wordt afgenomen uit de halsader van uw huisdier. Daarvoor wordt een klein stukje van de vacht in de hals weggeschoren, om het bloedvat goed zichtbaar te maken. Een enkele keer laat een dier niet toe dat we uit de hals prikken. Dan zal de bloedafname uit een van de voorpoten plaatsvinden.

Bloedonderzoek voorafgaande aan de narcose
Een bloedonderzoek voorafgaande aan de narcose wordt door ons aanbevolen, maar wordt alleen uitgevoerd op uw verzoek. Helaas kan een kat die gezond lijkt symptomen van een ziekte of afwijkingen verbergen. We zouden graag van tevoren een bloedonderzoek (pre-anesthetisch) doen naar onder andere de lever- en nierfunctie. Narcosemiddelen worden namelijk door deze organen omgezet of uitgescheiden. Op deze manier kunnen we de anesthesiegerelateerde problemen minimaliseren. De bloedwaarden zijn tevens een belangrijk referentiepunt voor mogelijke bloedonderzoeken in de toekomst. Mochten we afwijkingen vinden, kunnen we daar de narcose op aanpassen. In een enkel geval raden we een narcose helemaal af.

Het bloed kunnen we voor een groot deel zelf onderzoeken in ons laboratorium, met als voordeel dat we de uitslag snel hebben. Soms is het nodig om aanvullende waardes te laten bepalen door een extern laboratorium. De dierenarts zal u hierover informeren.

Uitslagen lezen en begrijpen:

We vertellen u graag meer over de verschillende uitslagen.