Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Blaassteen/gruis

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Blaassteen of gruis

Het ontstaan van blaasgruis en -stenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen vormen zich als er voldoende kristalvormende bestanddelen in de urine aanwezig zijn. De kristallen kunnen zich vasthechten aan organisch materiaal in de urine, zodat er structuren ontstaan die op den duur kunnen uitgroeien tot stenen.

De meest voorkomende soort blaasgruis bij honden is de struviet. Struviet is opgebouwd uit de mineralen magnesium, ammonium en fosfaat. Een andere, regelmatig voorkomende soort is calciumoxalaat. Urine-onderzoek zal moeten uitwijzen welke soort gruis er aanwezig is.

Blaasgruis ontstaat dus wanneer bepaalde mineralen uit de voeding in de urine uitkristalliseren. Dit treedt eerder op bij voeding die deze mineralen in voor uw hond te hoge hoeveelheden bevat. De zuurgraad (pH) van de urine, welke per hond kan variëren, is ook bepalend voor het optreden van gruisvorming. Daarnaast kunnen bacteriën de zuurgraad van de urine beïnvloeden. Verder is het drinkgedrag van uw hond (te weinig drinken) van invloed op het ontstaan van blaasgruis. Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging zijn andere factoren die een rol spelen.