Home > Uw dierenvraag > Alles over honden > Atopie

Online afspraak maken
Bel ons
Stuur uw vraag
WhatsApp ons

Atopie

De behandeling van een hond met atopie is meestal levenslang noodzakelijk. Doel van de behandeling is om de allergische klachten zoveel mogelijk onder controle te brengen zodat de hond er minder last van heeft. De ernst van de klachten kan sterk wisselen. De ene hond heeft veel meer last van de atopie dan de andere en ook bij dezelfde hond kunnen de klachten erg variëren. Hierdoor is het niet mogelijk één standaardbehandeling te geven voor iedere hond met atopie, maar moet de behandeling per individuele hond apart afgestemd worden.

Hyposensibilisatie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de zogenaamde immunotherapie of hyposensibilisatie. Hierbij wordt getracht het dier minder gevoelig te maken voor de stoffen waarvoor hij allergisch is door juist deze stoffen volgens een bepaald schema via onderhuidse injecties toe te dienen.

Jeukreactie remmen

Wanneer u als eigenaar besluit geen hyposensibilisatie toe te passen of u bent aan het nadenken daarover, zal de dierenarts uw hond een middel voorschrijven dat de ontstekingsreactie in de huid remt. Daardoor wordt de jeuk en zelfbeschadiging door het krabben minder. Deze reactie kan geremd worden met corticosteroïden, maar op lange termijn is behandeling hiermee niet aan te raden vanwege de bijwerkingen. Een goed alternatief zijn cyclosporinen. Beide medicijnen worden in hoge dosering gestart om daarna afgebouwd te worden naar een dosis waarmee de jeuk controleerbaar blijft.

Bestrijden van bijkomende infecties

Omdat de afweer van de huid bij honden met atopie is verminderd, treden infecties van de huid met bacteriën en gisten eerder op en verergeren dan de huidklachten. Daarom kan het ook nodig zijn om gebruik te maken van antibiotica en speciale shampoos. Ook preventieve vlooienbestrijding is essentieel. Een speciaal dieet met hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren werkt ontstekingsremmend en afweerverhogend en kan de conditie van de huid en vacht verbeteren.

Omdat de behandeling van atopie dus voor iedere hond weer net iets anders is, gaat er meestal wel wat tijd overheen voordat duidelijk is geworden wat en hoe de beste behandeling is voor een bepaalde hond.

(Bron: Sterkliniek Nieuwsbrief)